Guldläge för singelkocken
I singelköket bör man tänka stort. Om man ändå ska laga mat så kan man lika gärna göra det för flera dagar. Alternativet är riktigt snabba singelrätter som lämnar spisen inom maximalt en kvart. Här kommer tips för alla singelkockar.
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Gillar man matlagning är det säkert både lätt och helt okej att variera sin matlagning. Hör man till gruppen som suckar inför den dagliga matlagningen bör man sikta högt och laga för flera måltider på en gång. Här är den nästan bortglömda köttfärslimpan något av en guldklimp. Bättre mat får man leta efter, i synnerhet för det lilla hushållet. Att steka köttfärslimpan i ugn tar ungefär en timme. Den sköter sig i praktiken själv, undantaget en och annan ösning för fin yta. Första dagen äter man den skivad med sås, exempelvis en lättlagad grönpepparsås, sedan som grund för en pytt eller stuvning och om det skulle bli något över kan tunna skivor kall köttfärslimpa och saltgurka på smörgås bli en lättare lunch att ta med till jobbet.Snabb fisk
Att koka fisk till en person låter bökigt men är i praktiken hur enkelt som helst. Fisken behöver bara några minuter i saltat vatten för att bli klar. Med snabblagat basmatiris och en fuskig variant av vitvinssås där vinet ersätts med mild vitvinsvinäger kan man sätta sig till bords redan efter drygt tio minuter. Och på temat snabblagat hittar vi även en kryddig wok med blandade grönsaker, nötter, biff och mango chutney. Hur gott som helst, vare sig man är ensam eller delar måltiden med familj eller vänner.
För 4 personer600 g köttfärs, helst ren nötfärs3 msk veteströbröd1/2 dl rödvin eller vatten3 ägg1 msk konc. kalvfond1 tsk fransk senap av Dijontyp1/2 tsk timjan1 vitlöksklyfta (om man vill)1/2 tsk salt1 krm svartpepparrapsoljaAtt äta till:gräddsås med eller utan grönpepparkokt potatisblandad sallad eller varma grönsaker1. Blanda ströbröd och vin eller vatten i en bunke. Arbeta i köttfärsen och tillsätt ägg, kalvfond, senap, timjan, riven eller pressad vitlök, salt och svartpeppar. Se till att färsen är slät och smidig.2. Lägg färsen på ett ugnsfast fat och forma den till en "limpa" med fuktade händer. Ringla över lite olja och se till att ytan blir slät. Om man vill kan ytan penslas med koncentrerad kalvfond som ger både smak och fin färg åt den färdiga köttfärslimpan.3. Stek köttfärslimpan mitt i 175 graders ugn i cirka 45 minuter. Låt den färdiga köttfärslimpan dra några minuter innan den skivas upp. Köttfärslimpa går bra att frysa. I kylskåp håller den sig åtminstone 3-4 dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!