Godare med helstekt
Saftig lammstek med massor av örtkryddor, hel kyckling i stället för torra och smaklösa bitar eller en rosaröd rostbiff som bjuds nystekt och ljummen till krämig potatisgratäng. Att steka helt är hur rätt som helst och på köpet får man mer smak och lägre matkostnader.
Foto: Fotograf saknas!
Hösten är inte bara högsäsong för vilt och skaldjur. Mitt i överflödet kommer även lammköttet. Av många prisat som det bästa kött som finns medan andra rynkar på näsan och ser köttbiten som en förlängning av ullen. Så fel! Det möra, unga köttet är friskt i smaken och tillsammans med örtkryddor och vitlök får man en smakupplevelse långt över det vanliga.Första steget i tillagningen av lammstek är putsning och smaksättning. Skär bort alla större fettpartier och hinnor. Om det är något som kan smaka ull är det den tjocka kappa som sitter ytterst på köttet. Skär försiktigt så inte kött följer med i onödan. Gnid in köttet med citron. Dela frukten på mitten och gnid köttet med snittytan. Lammkött och vitlök är en närmast perfekt kombination. Tre, eller fler, vitlöksklyftor trycks in i köttet och köttet penslas sedan med olivolja eller smält smör. Till sist kryddas steken, torkade kryddor får bästa verkan om de stöts i mortel innan de klappas in i köttet. Egen rostbiff
Att steka en egen rostbiff i ugn är ungefär samma sak. Låg ugnstemperatur och termometer ger full kontroll. Nötkött, eller vilt, som steks som rostbiff är färdig vid 60 graders kärntemperatur förutsatt att man vill ha köttet rosarött.Så till sist en riktigt god kyckling. Stek fågeln med äpplen och plommon ungefär som en gås och se till att skinnet blir riktigt knaprigt. Hur man gör framgår av receptet här intill. Efter att ha ätit den kycklingen blir det svårt att gå tillbaka till dagens trista kycklingfiléer, tro mig.
6 personer1 lammstek på cirka 2 kilo3 vitlöksklyftor1 tsk timjan1 tsk rosmarin1 citron50 g smörsalt och vitpeppar1. Ställ smöret i rumstemperatur och sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet fritt från hinnor. Skala och dela vitlöksklyftorna i tre, fyra bitar på längden. Gör snitt i steken och stick in vitlöksbitarna. Sprid vitlöksbitarna över hela steken för att få jämn smaksättning.2. Dela citronen och gnid in steken med snittytorna. Rör smöret smidigt och bred det sedan över steken. Strö över stött eller smulad rosmarin och timjan. Salta och peppra runt om.3. Lägg steken på galler över långpanna. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Se till att termometern inte går mot ben, då kommer den att visa fel temperatur. Ta ut steken när köttets innertemperatur är 62 grader. Vid 70 grader är köttet genomstekt, för den som hellre vill ha det så.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!