Goda piroger i matsäcken
Egna piroger med kött- eller grönsaksfyllning är mat som mättar i skidbacken. Eller en indiskt inspirerad kyckling i tunnbrödsrulle. När man sjunker ner i snön och öppnar ryggsäcken ska det vara lite av en fest.
Gott i matsäcken. Piroger fyllda med kryddig köttfärs och tomat är mat som uppskattas efter några timmar i backen eller skidspåret.
Foto:
Piroger är perfekt utflyktsmat. Okej, de tar lite tid att baka, men när det väl är gjort har man en hel måltid inbakat i degskalet. Fyll pirogerna med kött- eller grönsaksfyllning och servera dem gärna med varm buljong från vanlig tärning. Ingenting får dig att bli så varm och full med ny energi att bränna i backe eller spår. Ett annat utmärkt sätt att servera mat är att rulla in det i bröd. I så gott som alla livsmedelsaffärer hittar man mjuka tortillas och mjukt tunnbröd. Båda är perfekta skal till utflyktsmat, antingen den innehåller kött, fisk eller enbart grönsaker. Rullarna placeras en och en i små plastpåsar som både håller ihop och skyddar mot spill när de äts. Indiska smaker
Chicken Tandoori är en klassisk indisk rätt. I normala fall marineras köttet i kryddor och yoghurt för att sedan tillagas i en speciell ugn. Här använder vi färdig tandoorikrydda (finns på kryddhyllan eller som mix) och neutral rapsolja. De indiskinspirerade tandoorirullarna bjuds med yoghurt, gärna smaksatt med äpple och kanel, som smakmässigt passar perfekt till just tandoorikyckling.
Köttfärspiroger
För 4 personer
Till degen:
15 g jäst
100 g smör eller margarin
1,5 dl vatten
5-6 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ägg
Till fyllningen:
500 g köttfärs, helst nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 dl vatten, buljong eller rött vin
1 lagerblad
1 tsk timjan
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk smör
1. Fräs lök och köttfärs med smör i stekgryta. När färsen är grynig tillsätts fint hackad eller pressad vitlök, tomatpuré, smulat lagerblad, timjan och vatten, buljong eller rött vin. Låt allt koka upp och puttra 10-15 minuter till en ganska torr och fast köttröra. Smaka av med salt och svartpeppar.
2. Smula jästen i en bunke. Smält smör eller margarin i kastrull och tillsätt 1 1/2 deciliter vatten. När blandningen fått fingertemperatur slår vi den över jästen. Se till att jästen löser sig innan 5 deciliter vetemjöl blandat med alt arbetas in. Avsluta med att knäcka i ett litet ägg.
Degen ska vara lös, men fastnar den på mjölad hand tillsätts även den sista decilitern vetemjöl.
3. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 minuter.
4. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk. Sporra ut 20 centimeter runda degstycken (en vanlig tallrik är bra mall) och lägg 2-3 matskedar köttfyllning mitt på. Vik upp degen och nyp ihop. Skarven ska gå rakt över fyllningen likt en tuppkam.
5. Låt pirogerna vila på plåt cirka 10 minuter innan de penslas med uppvispat ägg och gräddas 15 minuter i 200 graders ugn.