Originalet ska sjuda minst en timme. Det är säkert bra, men rätten är god redan efter tio minuter eller den tid det tar att koka upp vatten och pasta.
Ratatouille kan även serveras kall. God att ha i kylskåpet när det drar ihop sig till fantasifulla konstruktioner på temat kvällsmackor. Rostat bröd med ratatouille är bara ett av många förslag.
Pasta med ratatouille
För 4 personer
500 g pasta
Till ratatouillen:
3-4 tomater
2 zucchini
2-3 paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 dl svarta oliver
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
salt och svartpeppar
olivolja
1. Skålla tomaterna (de färska) i kokande vatten. Dra bort skalen och hacka tomatköttet grovt. Hacka lökarna. Skär paprika och zucchini i bitar.
2. Bryn på grönsakerna i olja i en stekgryta eller stor kastrull. Slå på passerade tomater och krydda med vitlök, timjan och rosmarin. Smula ner en halv tärning grönsaksbuljong. Låt allt sjuda sakta i minst tio minuter. Salta, peppra och vänd ner oliverna. Koka pastan och servera den med ratatouillen direkt. Riven ost till om man vill.