Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Franska, gröna köket

Ratatouille är en sydfransk grönsaksröra. Från början en specialitet som lagades i och omkring staden Nice, men i dag kan man njuta ratatouille över praktiskt taget hela västvärlden.

Smakrik pasta. Ratatouille, det vill säga fransk grönsaksgryta, är lika god rykande het till pasta som kall på gott bröd.

Smakrik pasta. Ratatouille, det vill säga fransk grönsaksgryta, är lika god rykande het till pasta som kall på gott bröd.

Foto: Dan Strandqvist

STOCKHOLM (TT SPEKTRA)2008-08-26 09:35

Originalet ska sjuda minst en timme. Det är säkert bra, men rätten är god redan efter tio minuter eller den tid det tar att koka upp vatten och pasta.
Ratatouille kan även serveras kall. God att ha i kylskåpet när det drar ihop sig till fantasifulla konstruktioner på temat kvällsmackor. Rostat bröd med ratatouille är bara ett av många förslag.

Pasta med ratatouille
För 4 personer
500 g pasta
Till ratatouillen:
3-4 tomater
2 zucchini
2-3 paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
1 dl svarta oliver
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
salt och svartpeppar
olivolja

1. Skålla tomaterna (de färska) i kokande vatten. Dra bort skalen och hacka tomatköttet grovt. Hacka lökarna. Skär paprika och zucchini i bitar.
2. Bryn på grönsakerna i olja i en stekgryta eller stor kastrull. Slå på passerade tomater och krydda med vitlök, timjan och rosmarin. Smula ner en halv tärning grönsaksbuljong. Låt allt sjuda sakta i minst tio minuter. Salta, peppra och vänd ner oliverna. Koka pastan och servera den med ratatouillen direkt. Riven ost till om man vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!