Färska blad i sommarköket
Mynta smakar tuggummi, dragon för tankarna till bearnaisesås och kommer det till curry tänker man bara på indisk mat. Så säger de som nöjer sig med salt och peppar. Den som vågar mer blir rikt belönad.
Sallad med bett. Ett och annat maskrosblad i salladen ger härlig kryddighet, ungefär som rucola.
Foto:
Kyckling är alltid rätt på sommaren. Trots att grillen står nära till hands tycker jag att du ska koka kycklingen med dragon och grädde. Det blir vansinnigt gott och som alltid med kyckling behöver du inte vänta särskilt många minuter för att kycklingen ska bli klar. Dryga gärna ut med sommargrönsaker som zucchini, paprika och brynta champinjoner. Men viktigast av allt är dragonen och du måste kolla så det är fransk dragon. Det finns nämligen även rysk dragon som inte alls bidrar med samma goda smak.Kryddig sallad
I år väntar vi med gräsklippningen på delar av gården. Maskrosorna får växa fritt eftersom de håller gårdens bin sysselsatta. Maskrosblad går dessutom att stoppa i salladen under förutsättning att man gillar salladsblad med beska, typ rucolasallad. Plocka späda blad i säker miljö - de stora rackarna blir i allmänhet alltför beska - och lägg dem en stund i iskallt vatten. Skaka av vattnet och blanda med mer neutral sallad till grund för en kryddig sommarsallad. Jag toppade med kyckling, tomat, gurka och bladpersilja samt en klick kryddig currydressing. Spännande smaker och till viss del helt gratis.
Bildtext 1-3: Kryddkrock. Mynta och ingefära är två dominanta kryddor som neutraliserar varandra i den kalla såsen. God till mycket, här med halstrad lax och färskpotatis.Foto: Dan StrandqvistBildtext 4: Foto: Dan StrandqvistBildtext 5: Dragonkyckling. Kyckling och färsk fransk dragon är en fullpoängare. Här med blandade sommargrönsaker och pasta.Foto: Dan StrandqvistBildtext 6: Fransk dragon. Var noga med att du får fransk dragon. Den ryska är allt annat än god.Foto: Dan StrandqvistBildtext 7: Sallad med bett. Ett och annat maskrosblad i salladen ger härlig kryddighet, ungefär som rucola.Foto: Dan StrandqvistBildtext 8: Hacka med vagga. Med en bågformad kniv med dubbelhandsfattning är det lätt och framförallt säkert att hacka de färska örterna.Foto: Dan StrandqvistBildtext 9: Eftertraktade. Färska örter är hett eftertraktade på sommaren. Odlarna får hålla i sina krukor så de inte köps innan örterna vuxit färdigt.Foto: Dan StrandqvistBildtext 10: Inte bara vacker, maskrosens blad går också att äta - om du väljer de späda!Foto: Hasse Holmberg/ScanpixBildtext 11: Sommarvin. En härligt gul chardonnay från Sydafrika smakar gott till både fisk och kött.Foto: Dan StrandqvistBildtext 12: Kryddig italienare. Montepasso är ett kryddigt vin som passar till örtkryddade kötträtter.Foto: Dan Strandqvist//bilder:104
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!