Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En opinionsbildare som vill ha mothugg

Författaren Göran Greider hör till landets starkaste opinionbildare. Käpphästarna är litteratur och välfärd men debattlusten spänner över de flesta ämnen - möjligen med ett enstaka undantag. Men som barn var denne Vingåkerspojke tystlåten.

Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Stockholm (TT Spektra)2009-12-10 03:00
- Jag var väldigt blyg. Jag minns hur livrädd jag var min första skoldag. Jag var tystlåten och rädd för att tala inför andra fram till högstadiet. Under högstadiet blev jag frimodigare. Det har nog att göra med att lärarna använde en annan och öppnare pedagogik. Och efter den första kyssen gick det framåt ännu snabbare, säger Göran Greider och gör ett avbrott för att lyfta upp "hösttokiga" Tess som för stunden spinner ovanpå mitt noteringsblock.Diskussionslysten
Den nyvunna frispråkigheten var omfattande. Förebilden, pappan, som hade många olika jobb, bland annat som sjöman i 15 år, hade synpunkter på det mesta - om såväl småföretagandet som samhället i stort. Det gjorde avtryck på sonen.- Sedan jag var 15 har jag alltid varit inblandad i diskussioner. Till och med när jag gifte mig 1990 råkade jag i luven med prästen om musiken. Musik har jag bestämda åsikter om.Men det var inte förrän på 80-talet som han kunde framföra sina åsikter i den offentliga debatten. Tidigare hade han hoppat mellan olika jobb - vårdbiträde (han tyckte om att hjälpa äldre med mat och den personliga hygienen), medarbetare på fritidsgård, industriarbetare. Han skulle doktorera i idéhistoria och började skriva för litteraturtidskriften "80-tal". Till hans förvåning gick det lekande lätt att skriva. 1989 fick DN:s dåvarande kulturchef Arne Ruth upp ögonen för den unga förmågan och värvade honom. Resten är historia.Glupande nyfikenhet
Vid sidan av sin inneboende nyfikenhet är konfliktbehovet en stark drivkraft.- Alla som skriver har en sorts alienation (förfrämligande) med omvärlden. Man har en konflikt med omvärlden, annars får man inget uträttat. Men jag blir glad när jag blir motsagd och lyssnar gärna på andras åsikter. De bästa vännerna man har är de man har bråkat ordentligt med. Jag tror att människan är en dialogisk varelse.Göran Greiders glupande nyfikenhet lämnar knappast några vita fläckar. Litteratur och välfärd hör till favoritämnena, men han tycks gå i gång på det mesta. Han har diktat om katter, skrivit om stil och politik, och nyligen tackade han ja till ett föredrag om trädgårdsodling. Men det finns ett undantag: kungahuset.- Jag kommer inte ens ihåg vad de heter de som ska gifta sig till sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om