I handeln finns det kalkoner som verkar mallade efter storleken på en modern köksugn. Praktiskt kanske, men här väljer vi en riktig bondkalkon som vuxit sig så stor och god som den blir när naturen får ha sin gång. I det här fallet en hejare på nära nio kilo som med nöd och näppe gick att få in i ugnen. Stekningen av en så stor fågel måste ske med flera vändningar och inte alltför hög värme. Eller, för att tala klartext, det tar ganska lång tid och kräver att du engagerar dig i stekningen med allt vad det innebär av tillsyn, ösning och vändningar.
Örtig fyllning
För den som inte lagat hel fågel tidigare kan en fullstor kalkon vara snudd på skrämmande. I praktiken är det inte knepigare att laga kalkon än vanlig kyckling, med undantag för att allt är så mycket större. Kalkonköttet är magert och för att det inte ska bli för torrt vid tillagningen måste fågeln fyllas med något fett. Valet föll på en örtkryddad fyllning men både rosmarin, timjan och persilja. Örterna blandades med innanmätet från ett lantbröd, ett par gula lökar, ett paket bacon och en rejäl smörklick. Fyllningen har inte bara som uppgift att tillföra fett och smak till köttet utan även vara grund för den fågelgräddsås som ska serveras till.
Färska räkor
Påskmiddagen inleds förslagsvis med en liten smörgås, eller canapé som det heter om man vill att det ska låta finare, garnerad med färska räkor, kallrökt lax och hårdkokt ägg. Den som vill trycker i lite majonnäs också, men det är inte nödvändigt.
Efter kalkonen följer en av världens godaste desserter - tiramisu. Den läggs samman 3-4 timmar i förväg för att vara som bäst när den serveras.
Gemensamt för alla rätter är att de kan, eller måste, förberedas. Kvar vid serveringen är lite garnering och att koka potatis. Enklare, och godare, kan det inte bli i påsk.