Dags att tända grillen
Förr hälsades våren alltid med stora eldar. Numera räcker det med lite glöd för att vår- och sommarkänslan ska infinna sig.Grillpremiär var ordet. Här kommer tips och råd för alla som måste uppdatera sig efter en vinter vid den beskedliga elspisen.
Grillpremiär. Härligt saftiga köttbitar direkt från grillen bjuds med sallad och varma grönsaker. En premiär att verkligen njuta av.
Foto: Fotograf saknas!
Lättare än sås
Bearnaisesås är en uppskattad, om än ganska fet sås. God till grillat, men såsen är svår redan inne vid spisen och det blir inte lättare när man står vid grillen. Lösningen kan vara att samla alla smaker i ett aromsmör som ger samma smak om än inte med samma konsistens. Bearnaisesmöret blandas och formas till små bitar, alternativt spritsas upp, i små marängliknande toppar som får stelna i kylskåp. Fyll en skål med isbitar och lägg smöret på isbädden. I den miljön klarar aromsmöret att stå utanför kylskåpet en god stund utan att smälta.
Marinader, antingen man blandar dem själv eller köper färdiga i affären, ska vara smakrika och helst innehålla alkohol eller något syrligt som vinäger, ättika eller saft från syrlig frukt. Alkoholen eller syran gör att köttet möras och lättare tar smak. Enbart olja har ingen som helst funktion och innebär bara att den blir lättantändlig.
Till sist lite grillkunskap som få tycks känna till. Grillning kan indelas i två huvudkategorier. Vanligast är att grilla utan lock, det vi i dagligt tal kallar just grillning. Här regleras värmen genom att gallret flyttas uppåt eller nedåt efter behov.
Barbecue
Den andra metoden kallas barbecue, vilket innebär att man grillar under lock. För att klara det krävs antingen dyra specialgrillar eller mer vanliga klotgrillar. Här regleras värmen med ventiler som styr lufttillförseln. Den heta luften smaksätter och tillagar maten ungefär som i en ugn. Riktig barbecue lämpar sig bäst för stora köttbitar som kräver längre grillning. Kött som grillas enligt barbecuemetoden får mer röksmak men mjukare yta än kött som grillas på öppet galler.
Många tror att allt som smakar rök innebär att det är tillagat à la barbecue, men riktigt så enkelt är det inte. Barbecue kan snarare liknas vid ugnsstekning vid förhållandevis låg temperatur under betydligt längre tid än fallet är vid vanlig grillning.