Sommaren är ett perfekt tillfälle för alla trädgårdsintresserade att få nya intryck. Pär och Kerstin Stawåsen i Stamnared utanför Varberg är två av dem som gärna visar sin trädgård. I 14 år har de odlat sin trädgård och nu delar de med sig av sina kunskaper:
- Man ska gärna lära sig någonting av ett besök hos oss, säger Pär.
Ring innan
Den som vill skapa en spännande och ovanlig trädgård måste våga prova sig fram. Pär och Kerstin har många gånger avråtts från att köpa vissa växter med orden:
- De klarar sig inte i det klimatet.
Oftast har råden varit fel. Det mesta har klarat sig här. Och experimenterandet har gett Pär och Kerstin stor kunskap om växter som de gärna för vidare. Räkna med att stanna länge i deras trädgård om du kommer på besök.
Men tänk också på att det här paradiset trots allt är ett privathem. Ring och förvarna före besöket.
Exotiskt
Pär och Kerstin valde gården med omsorg. Här finns gott om plats, ingen insyn och en bäck utanför fönstret. De få träd som redan fanns på tomten har med åren fått sällskap av exotiska sorter som egentligen inte borde kunna växa i norra Halland.
- Man får skapa förutsättningar, säger Pär.
När han planterar bottnar han alltid med grus och mull i botten för dränering och tar bort det yttersta rotlagret på det som ska sättas. Då etablerar sig växten bättre.
Många sorter
Här finns bland annat ett brokbladigt tulpanträd, ett barrträd hämtat i Atlasbergen och en blommande katsura. Sydbok, guldalm, korkalm, sekvoja och japansk hemlock trivs lika bra - och träden blir stora. Det löser Pär med sekatörens hjälp.
- Det gäller att klippa för att ge plats. Och man måste våga ta ordentligt, säger han.
Damm med lerbotten
Tack vare den tekniken finns också gott om utrymme under träden för perenner och mindre buskar.
Kerstins sinne för det estetiska visar sig i vackra detaljer, fågelbad och sittgrupper som är placerade i växtligheten. Den kuperade tomten begränsas på ena sidan av en liten bäck. Från början var det en nästan igenvuxen rännil, i dag porlar den fram i en vacker slinga och mängder av grodyngel trivs i den.
Mot vägen ligger en stor damm. Eftersom här är lerbotten har den inte behövt varken dammduk eller betonggjutning, vattnet stannar kvar ändå. Däremot flyttar sig den lilla ön som Pär byggt i dammen. Senaste tillskottet är ett andpar som ska bo här.