Bättre än ljusterapi
Att gå in i växthuset i en botanisk trädgård en januaridag är lycka. Ljus-t, dofterna, ljuden - här finns trösten för en vintertrött trädgårdsvän. Och för oss svenskar finns det framförallt tre botaniska trädgårdar som lyfter sig lite över alla andra. De ligger i Uppsala, Göteborg och Lund.
Foto: Fotograf saknas!
Att vara i Göteborg utan att besöka Botaniska trädgården är bortkastat. Här finns faktiskt så mycket att se att en enda dag inte räcker till. Men varje årstid har sin attraktion och i januari är det växthusen som lockar. Kanske framförallt orkidéväxthuset där Magnus Neuendorf sköter sina skyddslingar exemplariskt.I den svalaste avdelningen kan man - om man har tur - stöta på Dracula vampira. Och har man supertur så blommar den! Draculans blomläpp har vissa likheter med undersidan av en svamp. Det lurar insekterna som lägger sina ägg på läppen, och därmed fixas pollineringen. Naturens under!Kottepalm
Om Göteborg har Sveriges största botaniska trädgård så har Lund den kanske behagligaste. Det tycker i alla fall studenterna som på sommaren sträcker ut sig på gräsmattan eller söker skugga under de stora parkträden. Pappersmullbärsträdet från Söderhavsöarna trivs faktiskt också i Lund.I det tropiska växthuset finns en imponerande kottepalm, Cycas revoluta, som snart håller på att växa igenom taket. Här kan man snusa runt länge i värmen och upptäcka att våra välkända krukväxter ser helt annorlunda ut när de växer i täta, tropiska skogar. Botaniska trädgårdar är inte bara ljuvliga platser att vara i, de är också platser med otroliga historier. Ger man sig bara gott om tid så får man med sig mängder av spännande berättelser och oumbärlig kunskap vid en promenad under glastaken.
❑ Uppsala: Linnés fyra lagerträd som stått här sedan 1700-talet❑ i Göteborg: Påsköträdet, Sophora toromiro, utrotad på sin ursprungliga växtplats, men livs levande här.❑ i Lund: kakaofrukterna som hänger som mogna kokonger direkt på stammen. (TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!