Barnen kommer först för Izabella
I nya filmen "Änglavakt" spelar Izabella Scorupco en kvinna som offrar allt för sin sjuke son. Även i sitt eget liv har hon låtit barnen komma först - på bekostnad av Hollywoodkarriären.
Izabella Scorupco, 39, spelar den kvinnliga huvudrollen i "Änglavakt". Hon säger att hon är kräsen med sina roller: "Jag har inte samma drivkraft för actionfilmer längre. Jag vill bli berörd". Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
- Jag har bara inte fått ihop det. Det är jättesvårt. Den sorg jag känner när jag är ifrån mina barn överväger glädjen i att jobba, säger Scorupco.- Det kanske är jättekorkat och tabubelagt att prata om att jag väljer bort jobb för barnens skull. Men det finns väl ingen som tycker att det är roligt att inte träffa sina barn? Å andra sidan måste jag förstås förverkliga mig själv och ta vara på de jobb som ges. Jag vill ju visa mina barn vad som är viktigt för mig och vad jag brinner för.Att så få skådespelare talar om sina barn är paradoxalt eftersom de ofta står på topp i en ålder - 25 till 40 - då de flesta har småbarn.- Det gick bra med bara ett barn, med två är det helt omöjligt. Jag är inte Nicole Kidman som har råd med barnflickor. Angelina Jolie påstår att hon inte har nannys men har i själva verket en för varje barn. Som aldrig får synas på bild, det finns kontrakt på det."Unikt barnperspektiv"
Izabella Scorupcos motspelare, Michael Nyqvist, säger att film- och teaterbranschen även i Sverige är en svår miljö att kombinera med småbarn. Han är dessutom man, och då är det inte många arbetsgivare som ser problemen:- De gånger jag tackat nej till en roll för barnens skull har det varit jättesvårt att förklara det för producenten. "Det är bara tre månader"... Ja, men det är just det som inte går. Min dotter var med mig på teater när hon var liten, och det var inte roligt för henne. Folk bakom scenen är nervösa och spattiga, och Stadsteatern hade någon sorts lekrum med en trasig boll och en nedtrampad plastgrej.- "Änglavakt" är unik med sitt barnperspektiv. Ett perspektiv som man egentligen inte vill ska finnas, med ett svårt sjukt barn. Jag hade oerhört ont i kroppen när jag spelade in filmen.