Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets sista fest

Årets sista måltid brukar man laga i festblåsa eller andra mer ömtåliga kläder. För att klara sig från kemtvätt gäller det att förbereda det mesta i god tid.

Festlig dessert. Panna cotta är en perfekt dessert när man inte vill stå för länge i köket.  Foto: Dan Strandqvist

Festlig dessert. Panna cotta är en perfekt dessert när man inte vill stå för länge i köket. Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2008-12-24 03:00
Som yrkeskock förbereder man alltid. Om möjligt ända fram till serveringsstadiet. Fullt ut funkar det bara på vissa kalla rätter, men allt som är gjort är gjort. Hemma är det kanske inte lika allvarligt, men just till festkvällar som nyår tycker jag att man ska tänka professionellt. Det där med att alla ska hjälpa till håller inte i praktiken. Ingen vill solka ner finkläderna och överraskningsmomentet går förlorat.Rinna av
Toast Skagen är inga märkvärdigheter. En bit stekt vitt bröd med en skaldjursröra toppad med löjrom. Men toasten är populär och under mina år som kock har den alltid sålt bra. Här är den idealisk, eftersom den går att förbereda och bara lägga ihop när den ska serveras. Se bara till att göra röran fast. Äkta majonnäs binder bäst och frysta räkor måste tina och kramas ur ordentligt innan de hackas ner, annars får du en Skagensås som rinner ut över toast och tallrik. Helstekt kött blir alltid saftigare än portionsstekt. Alltså, ska man förbereda för flera är det helstekt som gäller. Prova den mörade ytterfilén från gris som dykt upp som ett prisvärt alternativ till fläskfilé. Tillagas som filé, men ger mer rejäla bitar. Här bjuds köttet med spritsad duchessepotatis, det vill säga potatismos med äggulor som blir vackert efter rostning i ugn.Till sist en gudomlig panna cotta smaksatt med färsk vanilj och en skvätt Cointreau. Några bitar exotisk frukt utgör den spännande garneringen. Hela middagen kan förberedas på dagen för att sedan enkelt kunna värmas och serveras när gästerna kommit. Och till sist, kom ihåg att ta det lugnt. Det gör inget om måltiden tar ett par timmar. Ingen vill ju i alla fall bryta upp före midnatt.
För 4 personer200 g skalade räkor1 liten rödlök2 msk hackad fryst dill1 1/2 dl äkta majonnäs2 msk crème fraiche1 krm riven grönsaksbuljongtärning4 skivor vitt brödsmör och rapsoljagarneringssalladdill- eller persiljekvist75 g löjrom1. Färska räkor hackas direkt. Frysta måste tinas och pressas i ren handduk så all vätska trycks ut för att röran ska bli fast. Skala och finhacka rödlöken.2. Blanda majonnäs och crème fraiche. Rör ner hackade räkor, hackad rödlök samt hackad fryst dill. Krydda blandningen med riven grönsaksbuljong.3. Ta ut runda bröd med kakmått eller glas. Stek bröden i lika delar smör och rapsolja. Var noga med att pannan är varm innan fett och bröd läggs i. Så långt kan allt förberedas.4. Vid serveringen fördelas skagenröran på bröden. Garnera med salladsblad och toppa med löjrom och dill- eller persiljekvist. Dill är finast, men då ska den ha spänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om