Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Året som gick i trädgården

2010 slutar ungefär som året började - med snö och kyla. Och om den här vintern blir som föregående är det nu hög tid att gå ut och se om trädgården.

Foto: Jon Enoch Photography

Stockholm (TT Spektra)2010-12-20 03:00

Det blev en kall start på 2010 i hela landet och snön låg vit över Sverige ända in i mars. I söder var årets första månad den kallaste sedan 1987 och i Stockholm gick temperaturen inte över nollstrecket en enda gång. Det blev alltså upp till bevis för de trädgårdsentusiaster i södra Sverige, som efter flera milda vintrar i rad hade planterat mer eller mindre härdiga växter i sina trädgårdar.

I mitten av mars vände det. Då kunde de första vårtecknen skönjas. Rosorna tycktes ha tagit mest skada av vinterkylan. Många trädgårdsägare över hela landet rapporterade om svåra vinterskador och många rosor klipptes ner hårt.

Europas vackraste
Ett säkert vårtecken är säsongens alla mässor, och första veckan i april presenterades Årets pelargon på Nordiska trädgårdar i Älvsjö. Äggskalspelargonen tog hem priset och fick äran att representera pelargonsläktet 2010.

Sofiero slog upp sina portar den 2 april och kunde då stoltsera med utmärkelsen Europas vackraste park. Inte nog med att Helsingborgsskönheten blev Sveriges snyggaste 2009, nu tyckte juryn att Sofiero även är i Europaklass!

I maj var det som vanligt dags för Chelsea flower show i London, en av världens största trädgårdsutställningar. I år fanns det ingen svensk som tävlade bland idéträdgårdarna så nu kunde ordningen återställas med att ge priset till den engelske designern Andy Sturgeon.

Ett extra täcke
I mitten av maj kom sommaren till Norrland, då smälte snön nästan över en natt. Efter en ganska sval och våt vår blev juli het och många kunde konstatera att rosorna kom i blom igen, många blomrikare än tidigare. Kanske behöver de ha det lite tufft ibland?

Den 8 augusti var det dags för Tusen trädgårdar, en dag då tusen trädgårdar öppnade sina grindar för besök. Ungefär 100 000 trädgårdsintresserade svenskar beräknas ha åkt runt och tittat på trädgårdar - trots regn och rusk i nästan hela landet den lördagen.

September och framförallt oktober bjöd på fina höstdagar innan den första kylan och snön kom i november. Och kanske är det bra att det blir lite snö och kyla redan i november - som en påminnelse om att en del växter kan behöva ett extra täcke. Med förra vintern i färskt minne vet vi också nu vilka som klarar en kall svensk vinter och vilka som inte gör det!

 Skydda känsliga växter med lite extra lövlager på marken. Tänk också på att många tjockbladiga växter som lagerhägg, kamelia och buxbom far illa av kalla vindar och mår bra om de får ett vindskydd. Vassmattor är lätt att sätta runt buskarna.

 Snön isolerar. Borsta bort snön från blad och grenar men låt den ligga kvar runtom buskarna.

 Håll koll i växthus och uterum om du har övervintrare där. De växter som tappar blad under vintern behöver inget ljus och bara minimalt med vatten någon gång under vintern. Övervattna inte!

Tänk framåt - nu vänder det snart mot ljusare tider och det kan vara dags börja planera för trädgårdsåret 2011.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om