Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Jag älskar det här jobbet!

Leif Mannerström är en av Sveriges mest väldekorerade kockar. Vägen till framgången och berömmelsen gick köksvägen, som utskälld morots- och potatisskalare.

Leif Mannerström brinner för att ge äldre och cancersjuka barn riktigt bra mat. Han brukar åka till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med mat.Foto: Mikael Almse

Leif Mannerström brinner för att ge äldre och cancersjuka barn riktigt bra mat. Han brukar åka till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med mat.Foto: Mikael Almse

Foto: Mikael Almse

Stockholm (TT Spektra)2010-03-15 03:00
I dag är Leif Mannerström en av Sveriges mest hyllade kockar, med en rad böcker och utmärkelser på sitt samvete. Men starten var definitivt inte någon räkmacka för Stockholmspojken.- Jag var ett skilsmässobarn och otrygg i mångt och mycket. Jag har gått i livets hårda skola. Trots en dålig start, ville jag bli något.Som tredje generationens restauratör, efter pappan och farmodern, har han krogbranschen i blodet. Men innan han satsade helhjärtat på mat, led han ett svidande nederlag. Han misslyckades med att kvala in som stridsflygare.- Det var då min pappa sa till mig det jag aldrig ska glömma: Bli en kock som anpassar sig efter tiderna, var duktig på att laga mat som folk vill ha. Då kommer det att gå bra för dig.Snabb karriär
Karriären för 15-årige Leif inleddes med en föga glamourös roll. Som köksbiträde på restaurangen W6 i Stockholm.- Jag skalade lök och morötter omgiven av elaka kockar som ville jävlas med mig som stod längst ner i hierarkin. Men jag var mentalt stark och visste vad jag ville. Det tog inte många år tills jag blev deras chef.Trots att 55 år har gått, reagerar han fortfarande starkt på tv-program likt Elaka kocken, som glorifierar frän kritik av unga kockar.- Det är förfärligt! Om man inte kan upprätthålla disciplin med sin kunskap, hjälper det inte att gapa och skrika. Man måste vara en god pedagog för att få unga människor med sig. För elva år sedan inträffade något oväntat. Restaurangen Sjömagasinet, hans ögonsten, belönades med en stjärna i Michelinguiden. Oftast är det små exklusiva restauranger som får det, medan hans restaurang är stor.- Man får komma ihåg att stjärnan får man till låns. För att behålla den måste man laga så god mat man någonsin kan och brinna för det man gör. Jag älskar det här jobbet. Jag är tävlingsmänniska och gillar att hålla fanan högt.Även om han brinner för det han gör och bannar konstlade råvaror som vattensprutade kycklingar, blundar han inte för världen utanför köksfönstret. Ämnen som mat till äldre får honom att gå i gång. God mat kan innebära en högtidsstund för äldre, framhåller han innan han får bråttom. Han ska i väg och förgylla tillvaron för cancersjuka barn på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.- De ska få riktigt god mat, säger han.

Namn:
Leif Mannerström.Fyller: 70 år den 17 mars 2010.Gör: Kock och krögare.Bor: Lägenhet i Göteborg, villa i Hovås och gård i Västergötland.Familj: Gift med Lillian sedan 1963, två barn, två barnbarn och en hund.Aktuell: Utkommer i höst med boken Mannerströms jul.Karriär i korthet: Började som köksbiträde på restaurangen W6 i Stockholm 1955. Sedan dess lagat mat både på Svenska Amerikalinjen (med kryssningar över hela världen) och 1963 på välrenommerade Henriksberg i Göteborg (första gången som restaurangchef). Sedan 1994 driver han Sjömagasinet i Göteborg.Utmärkelser: Ögonstenen Sjömagasinet har en stjärna i Guide Michelin som försvarats i elva år. Bland många fina utmärkelser, som Konungens medalj i 8:e storlek, valdes han av yrkeskollegorna till Kockarnas Kock 1993, 2003 och 2007.Så firar jag födelsedagen: "En stor mottagning är tanken."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om