– Stålbalkarna, som är nästan nio meter höga, är dels till för att stadga upp muren runt själva raset, så att inte mer av muren rasar ner, förklarar Mattias Schönbeck, arkeolog på länsstyrelsen. Dessutom kommer stålbalkarna att vara till stor nytta i vår, när vi sedan ska bygga upp den rasade mursektionen igen.
Själva renoveringen och återställandet av muren, kommer att göras först i vår, så nu är det mest förebyggande åtgärder vi sätter in.
– Förutom att stadga upp muren runt själva rasdelen, kommer vi även att göra rent den rasade murdelen från allt löst, som fortfarande sitter kvar, i form av både stenar och kalk.
Hur mycket kostar renoveringen?
– Totalt sett räknar vi med att hela renoveringsarbetet kostar cirka sju miljoner, varav det här jobbet vi utför nu i höst kostar ungefär 2,4 två miljoner kronor. Vi har fått två miljoner av riksantikvarieämbetet i år till arbetet.
– Själva återuppförandet av muren sker nästa år. Vad det kommer att kosta vet vi inte riktigt ännu.
Förutom att man nu stadgar upp muren inför vintern, kommer man även att filma inuti själva muren.
– Muren är totalt cirka 3,5 meter bred och det vi gör nu är att borra in hål rakt in i muren och sedan filma inne i hålen, för att se om det finns ytterligare tomrum därinne och i så fall risk för fler ras.
Christer Cöster från Byggrosen, är en av byggjobbarna, som nu arbetar med murrenoveringen.
– Man blir ju imponerad, när man ser vilka stora stenar de byggde upp muren med redan på 1400-talet och att muren ändå stått kvar ända fram till våra dagar.
Läs mer i onsdagstidningen.