Under våren påbörjar tekniska kontoret ombyggnad efter upphandling av området utmed Hamngatan där Kalvhagen och Södra kajen ingår.
En ny park och lekpark ska anläggas i Kalvhagen, fasta och flytande bryggor kommer få en plats i Strömmen och paviljonger med uteserveringar ska ligga på kajen.
Målet med projektet är att skapa attraktiva platser längs vattnet för kommuninvånare och besökare.
– Genom tiderna har Motala ström mest förknippats med att vara en kraftkälla för industrin i Norrköping. Det är hög tid att vi nu utvecklar många andra värden som strömmen också för med sig. Vi vill med vattnets hjälp skapa levande miljöer där människor i alla generationer kan mötas och trivas, säger Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande.
Kalvhagen är grönområdet mellan Kristinagatan och Olai Kyrkogata. Här ska det bli en ny park och lekpark. Platsen ska bli mer öppen, och ljusare, med sittplatser, belysning, gräsytor och planteringar.
Lekplatsen ska ha temat klättring med gungor och kojor, med belysning i träden. Planerad byggstart är våren 2017. Lekparken beräknas vara klar i september 2018.
Hamngatan sträcker sig längs vattnet. Vid södra kajen kommer cyklister och folkliv att prioriteras. Hamngatan stängs av för motortrafik mellan Olai Kyrkogata och Kristinagatan. I stället öppnas Fleminggatan upp för motortrafik.
Tre kajpaviljonger ska byggas för kafé eller restaurang med uteserveringar när årstiden tillåter. Mellan paviljongerna och Strömmen kommer kajpromenaden att få ett nytt ytskikt, ny belysning och nya sittmöjligheter.
Fasta bryggor och flytbryggor anläggs i Strömmen för att ge en möjlighet att komma närmare vattnet. Södra kajen har planerad byggstart i maj 2017 och beräknas vara färdigt i juni 2018.
– Platserna längs Södra kajen har ett riktigt guldläge, med en kvällssol som är svår att hitta någon annanstans i stan, säger landskapsarkitekt Cecilia Österholm.
Projektet Norrköping vid Strömmen sträcker sig från Hamnbron till båda sidor av Saltängsbron. Strömsholmen är en del av projektet. Där ska en parkmiljö i ”folkparksanda” anläggas, enligt kommunen, tillsammans med bryggor och ett bad, ett komplement till ett hotell med restaurang och kafé.