Ännu pågår byggnationer strax intill den nya lekplats som är belägen intill husen vid Ljurafältet när Folkbladet på torsdagen träffar konstnären Camilla Carlsson och Elisabet Manfred, landskapsarkitekt vid Tekniska kontoret på platsen som nu står färdig. Den har fått namnet "På väg till Barnens skog" och det finns en enkel förklaring på det.
– Det var i mitten på 1990-talet som ett antal barn fick plantera träd här och de har nu vuxit upp och bildat en liten skog, berättar Camilla Carlsson som alltså utformat en lekyta intill dessa träd.
Det har hon gjort i samarbete med sex förskolor som fått komma med idéer och förslag.
– Förskolorna fick en öppen inbjudan av utbildningskontoret och till slut var det Önskeringen, Sadelmakaren, Solstenen, Nyckelpigan, Diamanten samt Hagen som deltog. Vi sågs i september då de tecknade och skrev olika förslag, sedan har det röstats om vilka träd vi skulle plantera, säger Camilla Carlsson som tillägger att flest röster fick kastanjen.
– De övriga träden vi planterat är himalayabjörk, magnolia, hängavenbok samt kaukasisk vingnöt.
Förutom träden (som planterades i november) har också två harar av trä placerats på platsen lite inne bland de äldre träden – en sittande och en liggande. Dessutom finns det små olikfärgade fotspår på asfaltsvägen, allt för att leda in till leken på ett sätt som fungerar även för de som inte lärt sig läsa.
– I workshops vi haft på Krumeluren på Konstmuséet lade vi ut stora papper på golven och så fick barnen doppa fötterna i färg och gå på papperen. Sedan har jag lyft ut olika delar av de 204 spåren och placerat på vägen för att leda rätt, berättar Camilla Carlsson som också tillverkat skyltar tillsammans med barnen.
– Det här arbetet har skett väldigt mycket från barnens perspektiv. Det är viktigt att konst och barns delaktighet kommer in tidigt i sådana här projekt så vi får en chans att vara med och påverka.
Invigningen av lekplatsen sker onsdagen den 13 juni och då är 147 barn samt representanter från tekniska kontoret och Norrköpings konstmuseum inbjudna.
– Det vore väldigt roligt om de som var med och planterade träden på 1990-talet också ville komma, de är jättevälkomna, säger Camilla Carlsson som även hoppas att många från allmänheten passar på tillfället att se den nya lekplatsen.
På plats på torsdagen är också Lena Andersson Fernold från förskolan Önskeringen; hon har med sig barnen Lea, Saga och Alice som passar på att undersöka de två hararna.
– Vi har pratat om att döpa hararna och det är många namn i luften, vi får väl se vad det blir till slut, säger Lena Andersson Fernold.