– Det här projektet kommer ur visionen för Industrilandskapet som man tog fram på stadsbyggnadskontoret för några år sedan, säger Cecilia Österholm, landskapsarkitekt vid tekniska kontoret.
Ur den visionen, som togs fram under medborgardialog, kom tre projekt, som tekniska kontoret fick till sig, omdaning av tre allmänna platser. Det var Kärleksparken, Hästskodammens strand och Grytstorget, vid Moa Martinson-statyn.
Kärleksparken, som fått en portal in från Skvallertorget, och fler sittplatser, en plats som nyttjas ofta av studenter, är redan klar. Näst i tur är grässlänten vid Hästskodammen, längs Järnbrogatan och Gamla torget.
– Det som legat i fokus på Hästskodammens strand är tillgängligheten, säger Cecilia Österholm.
Idag finns bara två trappor ner till grässlänten, så man kommer inte ner dit med rullstol eller barnvagn. Strandremsan sträcker sig från Carl von Linnés plats fram till den lilla träbron över till Louis De Geers entré.
– Vi vill bygga bort trapporna, så man kommer ner via ramper i stället till strandnivån där gräsmattan är i dag.
Dessutom vill man ta bättre vara på platsen mitt i stan.
– Den används som en liten oas i staden i dag många gånger. Man ser folk som sätter sig där och äter sin medhavda lunch eller har lite picknick. Under sommaren ställde vi ut några solstolar på gräsmattan också, som ett led i att uppmärksamma den här platsen lite. De blev väldigt välanvända, säger Cecilia Österholm.
Landskapsarkitekterna som ritat på platsen har tagit fasta på hur man rör sig i Industrilandskapet, säger Cecilia Österholm.
– Vi har ganska många informella vägar, där man går runt en byggnad på gallerdurk, med påhängda gångvägar på fasader.
Samma material ska användas vid Hästskodammens strand, där man bygger upp ett system med ramper, och platåer i trä mellan dem, så man ska kunna stanna till och även komma ut lite över vattnet.
Uppbyggda gångvägar av gallerdurk och platsbildningar av trä, alltså. I en del av sluttningen blir det en soltrappa av trä där man ska kunna sitta.
Bäst sol är det på platsen under eftermiddag och kväll.
Tanken är att en entreprenör ska kunna börja bygga framåt sommaren.
– Förhoppningsvis kan det stå klart till senhösten, säger Cecilia Österholm.