Demensomvårdnad finns i kommunens särskilda boenden vid Tegelbacken, Storängsgården, Betaren, Hällestadgården och Berggården i Rejmyre. Dessutom i det egna boendet, där hemtjänsten gör en stor insats tillsammans med närstående.
Silviasjuksköterskan Åsa Johansson och Tina Axelsson, enhetschef vid Tegelbacken, är certifierade utbildare i BPSD (beteendemässiga och psykiska symtom vid demens). De har utbildat 33 kommunanställda, undersköterskor och vårdbiträden till BPSD-administratörer.
– Specialutbildningen är jätteviktig för att göra livet så bra som möjligt för den dementa personen. Det handlar om att tänka omvårdnad, inte lugnande mediciner. Bemötandet är mycket viktigt. Med hjälp av anhöriga tar man reda på hur personens liv sett ut och gör en genomförandeplan utifrån det, berättar Tina Axelsson.
Camilla Fogelin, undersköterska vid Betaren, är en av de specialutbildade.
– Det är en intressant och spännande utbildning. Det är ett bra verktyg i jobbet. Det handlar om att pröva andra metoder än läkemedel, säger Camilla.
Hon påpekar att det gäller att utgå från varje individs liv.
– Via anhöriga får vi höra många intressanta levnadsberättelser och det utgår vi från när vi pratar om deras liv. Då dyker det upp saker i deras minne.
Camilla har arbetat inom vården i hela 27 år i både Finspångs och Norrköpings kommun. Hon har till exempel arbetat inom hemtjänsten, vårdboende och korttidspoolen. På Betarens demensavdelning har hon varit i fyra år.
– Såna här vidareutbildningar ger mycket. Man lär sig nya saker hela tiden, säger Camilla Fogelin.
Pär Johansson arbetar som undersköterska på Tegelbacken.
– Det är bra att få instrument för att kunna möta dementas problemställningar. Vi försöker bena ut personens symtom, hur vi ska bemöta det. Ska vi minska eller utöka insatserna. Det är viktigt att förkovra sig. Man blir aldrig fullärd, säger Pär Johansson.
Samtliga kommunens BPSD-administratörer samlas vår och höst för vidareutbildningar. Under torsdagen var gruppen samlad i kommunhuset.
– Vi visar lite nyheter och statistik för att förstå vikten av att lära ut rätt. Hittills är det personal inom demens och Säbo, som gått utbildningen. Till hösten ska även hemtjänstpersonal utbildas. Förutom specialutbildningen har övrig personal fått grundläggande webbutbildning. Det är viktigt att all personal har kunskap inom området, konstaterar Tina Axelsson.