Bild från förr
Eller snarare bilder från förr!
Idag har vi med bilder från Sonstorps bruk, när det begav sig med järnhantering!
Bilden med arbetarna är tagen runt år 1900 och musikerbilden, några år senare.
Arbetsmiljön var nog sisådär på den här tiden, jämfört med dagens krav och bestämmelser, när det gäller både säkerhet och inkomster.
Fotografer verkar ha varit flitigt i elden på den här tiden. Det ser man inte minst bevis på i Finspångs kommuns mediaportal, där det finns många bilder med arbetslag och bilder med god skärpa.
Förutom bilder tagna på jobbet, finns det också en hel del bilder på olika musikgrupper. Så bruksmusikkårer var tydligen vanligt på den här tiden och något som många sysslade med. Än idag finns det ju en hel del aktiva musikanter i Finspång och traditioner, typ reveljen som går genom samhället en gång per år.
Angående Sonstorps bruk var järnhanteringen under 1800-talet både livlig och vikande. På 1890-talet satsade man på ett valsverk. Sonstorp hade då tre lancarshirehärdar och 1909 köpte en spikpress. Konjukturerna var dock vikande och 1910 lades järnhanteringen ned.
På Sonstorps Bruks hemsida läser vi följande:
"Bevarat från Brukstiden finns bland annat Sonstorps Kvarn, Smedjan, Järnbod, Krutbod, Spikbod, Övre Bruket, Bruksgården med flyglar, och en del faluröda timrade bodar.
Överhyttan, nedlagd under 1700-talet, ligger intill fallet. Den är skyddad enligt kulturminneslagen.
Sonstorp har totalt 16 kulturbyggnader, som underhålls enligt en långsiktig plan. Sonstorps Herrgård byggnadsminnesförklarades 1975, där även flyglar, vagnsstallar och park ingår."