Allt fler har uppmärksammat matsvinnet i samhället – alltså det faktum att mycket mat går till spillo på grund av exempelvis att datumet går ut eller att för mycket mat slängs i skolbespisningarna. Enligt Naturvårdsverket finns matsvinn i hela livsmedelskedjan – från leverantörerna, via butikerna och vidare i restauranger och hushåll. Här finns alltså mycket att vinna för alla inblandade och så naturligtvis för miljön.

Willys nationellt har också beställt en Sifo-undersökning där man undersökt vilken mat som slängs mest bland svenskarna (se faktaruta). Överst finns inte oväntat mjukt bröd följt av olika grönsaker och frukt.

På Willys i Söderköping är det här något man arbetar med kontinuerligt på olika sätt.

Artikelbild

| Caroline Willnäs har en ugn i butiken där hon kommer att tillaga "svinnpizza" för att sedan bjuda kunderna på under fredag och lördag.

– Vi har förhållandevis lågt svinn här i Söderköping men tittar hela tiden på hur vi ska kunna få ner det ännu mer, berättar Thomas Hederberg, butikschef på Willys i Söderköping.

– Ett sätt är till exempel att titta över beställningarna så att volymerna blir rätt och sedan har vi lägre priser på varor som närmar sig utgångsdatum och annat. Det är ju en win-winsituation för butiken, kunderna och miljön.

Denna vecka har man också ett event som ska ge kunderna lite tips på hur man kan tänka för att ta tillvara på varor med lite skavanker för att minska svinnet även i den ändan. Det är Caroline Willnäs, kassörska men också miljöansvarig i butiken, som torsdag till lördag i butiken kommer att laga till och bjuda kunderna på så kallad "svinnpizza" som är gjord på produkter som kanske skadats eller där datumet är nära att gå ut.

– Det slängs alldeles för mycket mat och det här är ett sätt att tipsa kunderna om hur man kan använda till exempel en paprika som är skadad i ena änden, förklarar Caroline Willnäs och vandrar ut i butiken för att hitta just de där varorna som i annat fall förmodligen skulle komma att slängas.

Artikelbild

| Gurka är en grönsak som ligger högt i svinnet.

Man har lyckats att minska brödsvinnet i butiken med 13 procent på ett år och Willys nationellt har ett uppsatt mål att halvera matsvinnet till 2025.

– Vi här i Söderköpingsbutiken kan få kämpa lite eftersom vi börjar på en ganska låg nivå men jag tror det är ett rimligt mål att nå, säger Caroline Willnäs innan hon går vidare för att komma igång med sina pizzor.