Det var i våras som Smultronstället, som ägt tåget i 20 års tid, meddelade att tåget var till salu. Anledningen var att man inte riktigt fått till verksamheten sedan den chaufför som kört tåget i åtta–nio år gått i pension.

– Under två somrar har vi försökt anställa en eller två som kan köra tåget. Vår tidigare chaufför har varit med och utbildat dem. Men nu har han flyttat och kan inte hjälpa till med det mer. Och vi har inte lyckats hitta någon som vill ta över ansvaret. Det är så ansvarsfullt att köra tåget och vi vill verkligen hitta någon som tar det här seriöst, sade Anders Lindskog, delägare i Smultronstället, i Folkbladet då.

Han hoppades hitta någon som ville fortsätta köra Tuffe på Söderköpings gator. Intressenter fanns att välja mellan, men många ville flytta tåget från Söderköping.

Artikelbild

| Sålt.

– De ville flytta det till Visby och andra städer. Vi kämpade in i det sista att det skulle stanna i Söderköping. Och det ser ut att bli så. Det här blir bra förr turismen, för dem och för oss!, säger Anders Lindskog.

På torsdagen var det premiärturdags för de nya ägarna på mikrobryggeriet och restaurangen Lock Hop and Barrel, som ligger vid Kanalhamnen, att köra Tuffe.

– Det är ett privilegium att kunna fortsätta med den här traditionen. Det är många generationer som har åkt och har glada minnen från tåget, säger Nick Webster på Lock Hop and Barrel.

I veckan utbildades tågförare och från och med nu avgår tåget varje heltimma från Smultronstället.

Artikelbild

| Anders Lindskog. En av tre delägare till Smultronstället i Söderköping.

Tanken är att tåget ska fortsätta att vara ett återkommande inslag i Söderköping.

– Vi är bara glada om vi kan fortsätta köra i 30 år till! säger Nick Webster.