Det är lite gråmulet vid middagstid på lördagen men av det regnande som pågick under större delen av fredagen syns gudskelov ingenting. Det är julmarknad i Söderköping och frånvaron av snö och julstämning har uppenbarligen inte hindrat folk från att ge sig ut på staden för att börja den långsamma upptrappningen mot julaftonens fröjder.

Folkbladet stöter på Josefin Lind, evenemangskoordinator på Söderköpings kommun sedan i april, hon är nöjd med denna sin första julmarknad i Söderköping.

– Vi har ju flera nyheter i år: Wow production bjuder på trollshow på Hagatorget som heter "Trille, Trolle och Trall", sedan finns också tomten på plats vid Rådhustorget, berättar Josefin Lind som bedömer att det är mycket folk i rörelse.

Artikelbild

| Malin Eriksson visar upp pappa Janne Erikssons träarbeten.

– Det är en större julmarknad i år både vad gäller marknadsföringen, antalet utställare och delaktiga arrangörer. På vårt facebookevent har vi nått mängder med människor och hela 7300 av dessa har klickat att de kommer på julmarknaden.

På söndagen kommer det även att ske ett luciafirande som Kulturskolan står bakom där årets lucia ska presenteras och då ska också vinnarna i julgranstävlingarna koras: en där förskolorna stått för pyntandet och en där företagare och föreningar fått gå loss och pryda sina granar. De granna barrträden står uppställda på Hagatorget och alla kan rösta på sin favorit tills klockan 14 på söndagen.

På Hagatorget spelas musik från en scen och så är det dags för de nyss nämnda Trille, Trolle och Trall att dra igång sin föreställning "Sortera mera". Många barn och föräldrar har samlats framför scenen och efter att de tre trollen har sjungit sin presentationssång får de ett våldsamt jubel från den entusiastiska publiken.

På Brunnssalongen är det full fart som vanligt denna julmarknad: där äger en gammeldags marknad rum och många är det som hittat hit. Här finns tomtar, mössor, tyghästar, julpynt, bakverk och mycket mycket annat. Vid ett stånd finns en mängd vackra träting, många svarvade.

Artikelbild

| På Rådhustorget i Söderköping pågick en tävling med pyntade julgranar under förra helgen.

– Det är min pappa Janne Eriksson från Kuddby som tillverkar de här grejorna, berättar dottern Malin Eriksson som tillägger att han har hållit på med det här i större delen av sitt liv.

– Jag var ju här förra året också så jag tycker att det känns som det är mycket folk.

Artikelbild

| Trille, Trolle och Trall uppträder på Hagatorget.

Det är första advent 2018 – det blir nog jul i år också.