I över 20 år har glassrestaurangen varit ägare till det gula rundturståget som kör en guidad tur på 30 minuter genom innerstaden.

– Det är en tradition för många att åka tåget. Mellan 8 000 och 9 000 personer åker det varje sommar. Det är inte bara turister utan också företag, kommuner på besök och förskolor som bokar turer, säger Anders Lindskog.

Redan nu hör folk av sig för att boka turer inför kommande sommar men hittills har Anders fått tacka nej på grund av försäljningen.

Artikelbild

| Ansvarsfullt. "Den som kör tåget måste ha kontroll, allt måste fungera. Tack och lov har vi aldrig haft några personskador" säger Anders Lindskog, vd på Smultonstället och ägare till tåget Tuffe.

– Det är lite sorgligt, men verksamheten har inte fungerat så bra som vi vill sista åren och då ska vi inte ägna oss åt det. Vi måste välja vad vi ska satsa på.

Det självklara valet blev då att satsa på glassrestaurangen som kräver mycket engagemang. Att tåget nu är till salu har flera orsaker. Framför allt beror det på att Jan-Erik Johansson, som varit tågets förare i nästan tio år, gick i pension för två år sen och dessutom ska flytta från stan.

– Under de senaste två åren har vi tagit in anställda som kört tåget men det har inte gått helt smärtfritt. När Jan-Erik nu ska flytta finns det heller ingen som kan ta tåget till service och vi kan inte utbilda i hur tåget ska köras. Det är bättre om någon driver det som kan sin grej.

En annan bidragande orsak är att marken vid Dockanområdet där tåget har sin uppställningsplats vintertid ska säljas av kommunen.

– Det hade kanske gått att ordna men det gör inte saken lättare.

Annonsen har legat ute på Blocket i drygt en vecka och det finns intressenter som vill fortsätta köra tåget i Söderköping. Men risken finns fortfarande att tåget hamnar i en annan stad, vilket säkert skulle sörjas av en och annan besökare.

– Det är vår högsta önskan är att det går till någon som vill fortsätta i Söderköping. Jag hoppas att vi hittar någon som brinner för det här och som kan utveckla verksamheten mer än vi kan.

– Förhoppningsvis säljs det nästa vecka, avslutar Anders Lindskog.