När röken lagt sig och rösterna summerats efter valnattens nagelbitare framträder ett lite annorlunda politiskt landskap i Söderköping. Samtliga partier som den senaste mandatperioden styrt Söderköping (S, M samt MP) har tappat ordentligt: allra värst är siffrorna för Socialdemokraterna som gått ner med 13 (!) procentenheter till 20,9 i de preliminära siffrorna för 2018 års val. Både Moderaterna och Miljöpartiet har tappat fyra procentenheter var vilket innebär att den forna majoriteten tappar hela åtta mandat i kommunfullmäktige (kf).

Lika lätt som att utse förlorare är det att se vilka partier som lyckats attrahera väljarna i Söderköpings kommun. Centerpartiet står för en formidabel ökning: från 2014 års valresultat på 11,6 procent går man nu upp till 18,9 procent – en ökning med 7,3 procentenheter vilket innebär sju mandat till kf.

– Vi är väldigt stolta och glada över det förtroende som väljarna gett oss i det här valet, säger Peter Karlström, centerpartiets förstanamn i Söderköping.

Artikelbild

| Nicklas Lindekrantz, Landsbygdspartiet.

Med detta resultat i ryggen ser Peter Karlström en klassisk borgerlig allians som huvudalternativet för ett kommande styre i Söderköping.

– Vi har varit tydliga med att det är vad vi siktar på. Vi har bjudit in Moderaterna till samtal men nu vill vi invänta onsdagen så att alla röster blir räknade. Sedan ligger det lite i Moderaternas händer hur vi går vidare, bedömer Peter Karlström.

Vad är det första du skulle vilja ta tag i som styrande?

– Allra först måste vem som än sitter i styret ta tag i ekonomin och budgeten för 2019. Då ser vi ju också vilket utrymme och vilka möjligheter vi har men det handlar ju om det vi pratat om: bland annat att bevara de mindre skolorna och värna landsbygden men också satsa på näringslivspolitiken.

Ett nytt parti lyckades också slå sig in i kommunfullmäktige: Landsbygdspartiet (LPo) fick 2,2 procent av rösterna och därmed ett mandat: det innebär att förstanamnet Nicklas Lindekrantz får ta en stol.

– Med tanke på att vi bara existerat i fyra månader får man vara jättenöjd. Nu tror jag att många på landsbygden trott att en röst på oss varit en bortkastad röst och valt C istället men jag tror att vi kommer att få fler röster framöver, säger Nicklas Lindekrantz som nu avvaktar hur kommande förhandlingar kommer att se ut.