Processen att få starta en alternativ fritidsverksamhet för barn, både med och utan funktionshinder, startade för 22 år sen. Madeleine Elliot, en av ägarna, hade träffat Elisabeth Ingvarsson och hennes dotter Sofie. Som ridlärare på Albogastallet lät hon Sofie, som har en utvecklingsstörning, pyssla med och rida hästarna och där föddes idén till Sofies gård. Efter att ha uppvaktat politiker och tjänstemän i två år lyckades Madeleine och Elisabeth förverkliga sin dröm och kunde slå upp portarna den 7 januari 1998. I måndags firades 20-årsjubileet med tårta till barn och personal.

Idag driver Madeleine företaget tillsammans med Nina Tauberman. Hon har jobbat som pedagog där sen 2000 och är utbildad inom ridning för personer med funktionsnedsättning.

– Det är hästen som förenar oss, säger Nina.

Artikelbild

Hästtjej. Emma Andersson är 14 år och går på fritids på Sofies gård. Hon gillar alla hästarna, mest tycker hon om att borsta dem.

Deras starkaste minnen från de 20 åren som gått involverar djuren och barnen som de brinner för. Hästarna är handplockade för att passa barn med funktionshinder.

– Hästarna läser av barnen, man ser verkligen samspelet mellan häst och ungdom, säger Madeleine.

– Som vår häst Odin till exempel. Med en kunnig ryttare brukar han busa, men han går som på glas när han känner att det är någon som inte har balansen riktigt, säger Nina.

Förutom hästar finns också får och getter, ankor, höns och kaniner på gården och alla barn är delaktiga i skötseln av dem.

– Här får barnen följa naturens kretslopp, de är med om att djur föds och dör. De lär sig också om var maten kommer ifrån, vilket inte alla barn vet idag.