Konstnärsföreningen blandArt i Söderköping har varje sommar en utställning i Galleri Rådhuset där de tio medlemmarna presenterar sina alster. Men i år är det första året som varje medlem har en separatutställning en vecka i det lilla galleriet, i det stora galleriet finns en gemensam utställning som vanligt.

– Vi pratade om att anordna separatutställningar redan förra året men vi hade inte tiden och orken då. Nu har vi gått och tänkt på det ett år så den här sommaren blev det av, säger smeden Anders Fredin som ställer ut denna vecka.

Han har fyllt det lilla rummet med sina alster och det visar sig att han har fler strängar på sin lyra än smide.

Artikelbild

| Nytt för Anders Fredin i år är fotografier.

– I år har jag med fotografier också, förutom smide och träarbeten, säger Anders Fredin som också funderade på att ställa ut både teckningar och sömnad men inte hann med.

– Jag ville passa på nu när jag fick den här chansen.

Förutom flera vackert arbetade hammare, en spade och fler smidesarbeten hänger här alltså ett antal fotografier.

– Det blir ganska mycket naturfoton men också bilder som nästan är abstrakta, tagna med en makrolins framför objektivet, berättar Anders Fredin som tillägger att man då kan komma väldigt nära motivet, så nära att det knappast går att se vilket material som är fotograferat.

Artikelbild

| Egentillverkade hammare visas upp.

Några av fotografierna innehåller bubbelliknande former.

– Det är skumgummi, jag hade ingen aning om att det skulle se ut så i kraftig förstoring, säger Anders Fredin som också fotograferat mikrofiberduk med överraskande resultat.

– Jag tror det finns mycket intressanta former att hitta i syntetmaterial.

Tiden räcker alltså knappt till för Anders som intresserar sig för så många olika uttrycksformer. Smide kan ju vara ett ganska tidsödande hantverk i sig.

Hur lång tid tar det att smida en hammare?

– Jag tror det tar en och en halv till två dagar per hammare, sedan tar ju också graveringen lång tid.

Det här är Anders Fredins andra sommarutställning sedan han gick med i blandArt som idag består av tio konstnärer och konsthantverkare.

– Vi har satt en slags gräns på tio medlemmar på grund av utrymmet i Galleri Rådhuset, säger Anders Fredin som utexaminerades från Linköpings universitet (slöjd, hantverk, formgivning) 2012.

Den stora utställningen i Galleri Rådhuset pågår till den 23 augusti och Anders Fredin ställer ut tills på söndag. Han efterträds därefter av Ohla Söderlund.

Medarrangörer till utställningen är Folkuniversitetet samt Information & Kultur, Söderköpings kommun.