I valet 2014 fick Sverigedemokraterna 8,7 procent i Söderköpings kommunval och därmed tre mandat: efter lite turbulens i mandatsperiodens början har dock dessa tre stolar stått tomma. Men i årets val har man presenterat en lista med fem namn där Annelie Sjöberg står på första plats och efter 13,8 procent i fullmäktigevalet ser det ut som samtliga kommer in – man ökar nämligen till fem mandat.

När Folkbladet når Annelie Sjöberg på måndagen har hon tagit sovmorgon efter en valvaka i Linköping som drog ut på tiden. Folkbladet frågar hur hon ser på valresultatet för SD i kommunvalet.

– Jag tycker att det är ett fantastiskt bra resultat, inte minst med tanke på att vi inte fick ihop en lista med namn förrän sent, säger Annelie Sjöberg som menar att man alltså kan fylla de fem platser man nu fått i fullmäktige.

Hur ser du på att ta plats i fullmäktige framöver?

– Jag tror det kommer att bli spännande och lärorikt. Det blir ju en period nu när man får sätta sig in i arbetet och hur det fungerar även om jag har lite erfarenhet av politiskt arbete sedan tidigare då jag var med i centerpartiet, berättar Annelie Sjöberg.

Vilka frågor vill ni prioritera?

– De frågor vi vill lyfta fram är vården, skolan och så landsbygden: vi ser oss själva som ett pragmatiskt parti som vill hjälpa till att lösa de frågor som är aktuella här, säger Annelie Sjöberg som ser fram emot den kommande mandatperioden

– Nu får vi chansen att visa vad vi går för.