Det är elever och lärare från fjorton olika skärgårdsskolor i landet som genom ett samarbete med Skärgårdarnas Riksförbund och Nordiska Skärgårdssamarbetet arbetat fram en gemensam geografibok. Skolorna finns från Seskarö i norr och Gräsö i öster, till Koster i väster och Ven i söder. Även skolor i Danmark, Finland och Åland har bidrag med i boken.

– Alla de andra är öskolor, men vi har öbarn på vår skola och därför får vi vara med, säger Annika Hassel, lärare.

I onsdags åkte hon och eleverna Arvid Åkesson och Dave Carlsson, som går i femman, till Stockholm för det stora boksläppet. Eleverna fick berätta om sitt arbete och äran att öppna ett paket med boken i, samtidigt som det livesändes till de andra deltagande skolorna.

Artikelbild

| På omslaget. Det är barn från Sankt Anna förskoleklass, ettan och tvåan som får pryda omslaget till boken. Annika Hassel är lärare.

– Det var rätt häftigt, att folk såg oss på livestream, säger Dave.

Varje skola har fyra sidor i boken och Arvid och Dave är nöjda med hur det blev.

Arbetet med boken gjordes förra läsåret och det var elever i årskurs fyra och sex som deltog. Syftet med arbetet var att dokumentera vardagen och närmiljön och barnen fick själva välja vad de skulle skriva om och ta reda på fakta. Dave och Arvid tog bilder och skrev om vad barnen gillar att göra på rasterna medan Marcus Gustafsson skrev om vilka affärer som finns i närheten. En annan elev intervjuade en gammal skärgårdsbo om vad som är typiskt för bygden.

– Eleverna har uppmärksammat vad vi har här på ett annat sätt än annars. De har verkligen tittat och tänkt efter, säger Annika.

Artikelbild

| Fakta. Information om bygden blandas med intervjuer och bilder.

Boken är tänkt att användas i undervisningen, men exakt hur är inte riktigt bestämt.

– Det är ju en geografibok så jag antar att vi ska använda den till det, säger Arvid.

Artikelbild

| Nöjda. Marcus Gustafsson, Dave Carlsson och Arvid Åkesson är nöjda med resultatet.

– Det bästa är att den handlar om skärgården och att man får veta mer om andra skärgårdsskolor, säger Dave.

Vad ville ni berätta om Sankt Anna?

– Att det är ett lekfullt ställe och en bra skola, säger Dave.

Boken är ett av flera samarbeten som skett genom Skärgårdarnas Riksförbund och Nätverket för skärgårdsskolor som Annika Hassel är representant i.

– Det ger otroligt mycket i form av utbyte med andra skolor och så har vi nätverksträffar för personalen där vi utbyter erfarenheter, säger hon.