Valet 2014 blev en exempellös lokal framgång för S i ett Söderköpingsperspektiv där man fick 33,48 procent av rösterna, en förbättring från 2010 med nära fem procent. Dessutom var valresultatet för socialdemokraterna till kommunvalet betydligt bättre än i riksdagsvalet nationellt för första gången i modern tid. Så lyckades Socialdemokraterna bilda en majoritet för första gången sedan 1950-talet – låt vara tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet.

Nu är valplanen för 2018 fastlagd även om den mer detaljerade valplattformen kommer i mitten på april: Kenneth Johansson, valledare, Pia Dingsten, vice valledare samt Christian Karlsson, ordförande tar på tisdagen emot i Socialdemokraternas lokal för att berätta om en plan som har fokus på vad väljarna tycker är viktigt.

– Det blir lite tuffare när man suttit i majoritet i fyra år så det blir ett idogt jobb fram till valet, säger Kenneth Johansson som berättar att man jobbat med enkäter både före och efter förra valet.

– Nu har vi varit ute med en ny enkät i höstas som visar att trygghet och bostäder är några av de stora frågorna, tillägger Pia Dingsten som menar att man har uppfyllt de flesta vallöftena – och nu ska fortsätta på den fastslagna linjen..

Vad var orsaken att det gick bra förra valet?

– Vi gjorde en fantastisk valkampanj med mycket dörrknackning och mycket aktivitet, vi visade oss och det gav resultat, säger Pia Dingsten och Kenneth Johansson fyller i:

– Det fanns också brister i samhällsservicen och ett missnöje, det har vi jobbat för att återställa även om beslut tar lång tid att bli verklighet med samråd och annat.

Under mandatperioden har några av majoritetens förslag lett till omfattande protester, däribland förslaget att slå samman skolorna i S:t Anna och Mogata som sedermera drogs tillbaka.

– Skolfrågan är väldigt viktig för Söderköping och S:t Annapaketet var en idé som vi bedömde skulle förbättra men efter att vi lyssnat in backade vi på vissa delar, säger Kenneth Johansson.

Man menar att samarbetet med Moderaterna och Miljöpartiet har gått bra under mandatperioden.

– Vår utgångspunkt är att vi vill styra efter nästa val; vi går till val som eget parti och utesluter inga samarbetspartners efter nästa val med undantag av SD, berättar Pia Dingsten som dock tillägger att man har utsett sina huvudmotståndare i valrörelsen:

– De är Centern och Liberalerna förutom SD.

Socialdemokraterna i Söderköping vill toppa förra valets siffror: målet är satt till 35 procent vilket skulle innebära en ökning på 1,5 procent sedan 2014.

Med tanke på att förra valet gick historiskt bra och det varit turbulent kring vissa av era förslag samtidigt som den politiska situationen är annorlunda än för fyra år sedan, är det realistiskt med ett mål på 35 procent?

– Det är det mål som vi satsar på även om det naturligtvis blir tufft att uppnå, säger Kenneth Johansson som också framhåller vikten av ett bra debattklimat framöver.

– Det är viktigt att vi inte ger oss in i debatter med hård ton på sociala medier som faktiskt kan knäcka vissa. Sedan ska man respektera att alla inte tycker likadant.

De tycker själva att de viktigaste framgångarna under mandatperioden bland annat handlar om just skolfrågan där det blivit förseningar som bland annat berott på förorenad mark som satte stopp för ombyggnaden av Bergaskolan.

– Jag är stolt över att vi satte ner foten om en ny skola i Alboga, det borde varit färdigt för länge sedan, säger Pia Dingsten.

– Dessutom har vi byggt ny förskola och nytt LSS-boende. Andra viktiga saker är att vi fått igång byggandet i kommunen och ökat bemanningen i äldreomsorgen.

Det är sju månader kvar till valet men nu börjar alltså så sakteliga valrörelsen att vakna till.

011-200 472