Krönika Funderar över ordet kroppsaktivism. Det är ju egentligen ett rätt konstigt ord - vad är det man “aktiverar kroppen” om liksom?

Om man läser på Wikipedia står det att ordet aktivism innebär “individers och gruppers praktiska och medvetna aktiviteter för att påverka, eller göra motstånd.” Vidare står det att “Aktivism kan exempelvis syfta till att stödja en företeelse, protestera mot något, åstadkomma en förändring eller visa på konkreta alternativ.” Och det behövs människor som protesterar - inte mot kroppen - men mot de sjuka ideal som omger oss.

Det finns så många krav idag, så mycket att leva upp till, för både tjejer och killar. Och man glömmer hela tiden bort att inget av det man ser i tidningar och på sociala medier är på riktigt. Allt är tillsnyggat, photoshoppat och filtrerat. Mycket är sig likt genom alla tider, alla har väl gått igenom perioder då man är osäker på om man duger, om man är snygg nog, cool nog, men idag får man veta direkt. Lägg ut en bild på facebook eller instagram och du får omedelbar bekräftelse. “Åh, va fin du är!” “Snyggaste!” “Vackraste du!” Det är ett väldigt gullegullande och snuttande. Eller tvärtom förstås, “Gå och dö!” “Du är så himla äcklig, fattar inte hur du orkar leva!” Eller ännu värre kanske - ingenting. Inte en kommentar, ingen som gillar - bara ingenting. Man finns inte.

Varje dag hör jag unga flickor i skolan som pratar om hur de ser ut, eller inte ser ut kanske snarare. De har fel näsor, fel rumpor, för korta, för långa, inte tillräckligt tjockt hår, fula ögonfransar, fel ögonfärg, fel, fel fel i evighet amen. Ingen är nöjd och alla är avundsjuka på någon annan. Och helt ärligt, vi som är äldre är ju inte ett dugg bättre. Vi köper antirynkkrämer, cellulitkrämer och gud vet vad, allt spelar på vår rädsla att åldras. Och det är samma behov av bekräftelse, om vi duger. Så det behövs människor som visar upp riktiga kroppar, som “kroppsaktiverar”, på sociala medier. Som visar hur kroppar som är unga och gamla, tjocka och smala, ser ut i verkligheten, utan retuschering. Kroppar som fött barn, som opererats och som använts! För vi verkar ha glömt det. Vi översköljs ständigt av bilder i sociala medier, skyltfönster, media och reklam om hur den perfekta kroppen ska se ut. Ofta är budskapet att det är vi som ska förändra oss för att passa in. Ser fram emot ett kommande program på SVT som enlig trailern kommer att handla om vad kroppshetsen gör med oss och när duger man? Tänk om vi kunde sluta bry oss, kunde sluta sortera in varandra efter utseende, sluta tänka på folk som överviktiga eller underviktiga - bara viktiga!