På torsdagen uppmärksammades årets vinnare av landsbygdsstipendiet, årets konsthantverk samt årets östgötabakverk på Linköpings slott. Priserna delades ut av landshövding Carl Fredrik Graf samt regionfullmäktiges ordförande Mattias Gevin (S), tidigare kommunalråd i Söderköping.

Den "östgötamuffins" som Anki Gunnbäck tagit fram kommer att finnas tillgänglig här och var under helgens Östgötadagar och motiveringen lyder: "Allt det bästa från Östergötland i en enda munsbit! Potatisen från Östgötaslätten gör kakan saftig och framhäver mandelsmaken. De gula rapsfälten i form av en ostkräm på toppen och det blå bandet Göta kanal som rinner tvärs över härligheten i form av vår landskapsblomma blåklint."

Årets östgötska konsthantverk har också en sorts matanknytning: det handlar om en potatis snidad i lindträ vari man kan gömma ett raggmunksrecept, denna är gjord av Per Helldorff som för övrigt ställer ut denna och andra alster i Söderköping senare i höst.

Artikelbild

| Den skurna träpotatisen gjord av Per Helldorff i vilken raggmunksreceptet kan gömmas.

Det delades också ut ett landsbygdsstipendium på 10 000 kronor som i år gick till hembygdsföreningen St:a Ingrids gille i Skänninge. I motiveringen står att stipendiet ges för "sitt stora engagemang och bidrag till att ge människor en meningsfull sysselsättning, skapa delaktighet och positiva inslag för såväl boende som besökare i sin bygd. 

Från och med 2018 är det Region Östergötland som står bakom detta stipendium – tidigare var det Länsförsäkringar Östgöta som sponsrade stipendiet.