Val2018 Åsalongen på Söderköpings Brunn var fullpackad med publik när organisationerna Företagarna, LRF, Stadskärnan och Östsvenska Handelskammaren häromkvällen bjöd in till politisk debatt. Sju partier - alla utom SD - av de åtta i kommunpolitiken var representerade i panelen. Utöver dessa tog Nicklas Lindekrantz - som kandiderar till fullmäktigeförsamlingen för Landsbygdspartiet - aktiv del i debatten från sin publikplats.

Ämnet för kvällen var företagandets villkor i stort och smått. Söderköpings regeringsfråga och kommunens ekonomiska underskott var också uppe till debatt.

Börje Natanaelsson är etta på M-listan. Moderaterna och Miljöpartiet har styrt kommunen tillsammans med Socialdemokraterna. På en fråga från publikhavet om M ämnar gå tillbaka till de borgerliga partierna efter valet svarade Natanaelsson "Vi får se vad väljarna säger". Det hettade till när Boel Holgersson - ny C-politiker från Sankt Anna - frågade Natanaelsson "hur han bara kunde sitta bredvid och titta på när Socialdemokraterna körde ekonomin i botten i kommunen?" Att han och M "skulle sitta och titta på" var inte en verklighetsbeskrivning som Börje Natanaelsson ville kännas vid. Underskottet i ekonomin är allvarligt enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Bevemyr (S). Någon skattehöjning var dock inte aktuell, sa Bevemyr.

"Men kvaliteten i välfärdsverksamheterna är allra viktigast. Jag kan därför inte lova att vi i alla lägen - om problemen blir värre - kan undvika att höja skatten", sa Anders Bevemyr.

Den saktfärdiga utbyggnaden av bredband utanför tätorten togs upp av många i panelen och i publiken. Ellen Friberg från Liberalerna hade med sig nio konkreta förslag på företagsområdet. Hon vill bland annat se reformer av de avgifter som kommunen tar ut av företagen.