Den 31 december är det dags för det traditionsenliga nyårsfirandet. Klockan 17:15 inleds firandet med ljuständning där allmänheten får hjälpa till att tända de hundratals marschallerna i Anders Nyhléns ljusskulptur.

Klockan 18:00 drar programmet igång när kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson hälsar alla välkoma och därefter bjuds det på underhållning. Olle Hilleberg och Lisa Tilling kommer uppträda med sång, nyårstalet hålls av Kultur & Fritidschefen Mats Gripenblad och publiken kommer även bjudas på en spektakulär eldshow. Två av Skandinaviens största eldartister, nycircusgruppen Act of Emotion och den finländske eldartisten Antti Suniala, besöker Rådhustorget och framför sina färgsprakande konster i decembermörkret.

Sedan millennieskiftet 2000 har det varit tradition att lyfta fram det barn som fötts först på året i Söderköpings kommun, en tradition som startade år 2000 då Sveriges första 00-talist föddes i just Söderköping. Årets förstfödde, Harry Rothman, föddes den andra januari 2017 och därför är det han som kommer uppmärksammas.