Solen skiner och utanför Brunnssalongen står Johanna Hellstrand (verksamhetsansvarig för biblioteket) och David Strenge Wingren (kultursekreterare) och kämpar med en vepa där samtliga författare som ska delta i årets Söderköpings Bokhylla (förr Bondens bokhylla) står listade.

– Det är trettonde gången vi kör "Bokhyllan" och i år är vi alltså i en ny lokal och har ett nytt namn, berättar Johanna Hellstrand som kan presentera flera högprofilerade författarnamn som kommer att gästa Brunnssalongen ett antal måndagar i sommar.

– Vi vill ha ett så brett utbud som möjligt med författare av facklitteratur men framför allt av skönlitteratur och tycker att vi har fått ihop ett starkt program.

Artikelbild

| Vepan med årets program ska upp, David Strenge Wingren opch Johanna Hellstrand fixar till.

Här finns spännande namn som författarna Lena Andersson samt Bengt Ohlsson som bägge också är kända för sina krönikor i DN. Men det finns också några inslag med lokal touch.

– Joakim Zander är uppvuxen i Söderköping och är aktuell med sin tredje bok, han har gjort lite av en raketkarriär som författare, berättar Anders Karlin på Söderköpings bokhandel som är med och arrangerar.

– Även Gertrud Hellbrand har en lokal förankring, hon bor på Vikbolandet och blev ganska omtalad med boken "Veterinären", tillägger Johanna Hellstrand.

Även barnperspektiv finns med i årets startlista.

– Sören Olsson är ju känd för Bert och Sune men även för "Prins Annorlunda" där han berättar om sin son Johan som föddes med Downs syndrom, det tror jag kommer att bli väldigt bra, säger David Strenge Wingren som också vill pusha för musikern och författaren Kajsa Grytt som avslutar säsongen.

På frågan om de har någon drömbokning svarar Johanna snabbt:

– Håkan Nesser, det var nära men det gick inte den här gången. Men jag tycker att vi har flera drömbokningar i år med bland annat Bengt och Lena, sedan är det kul med Kajsa Grytt som gör att utbudet blir ännu bredare, vi gillar alla våra bokningar.

Man kan i år också köpa vad de kallar en bokrätt någon timme innan föreläsningarna (som börjar vid 19.00), alltså någon lättare maträtt samt dryck till.

– Man kan ta ett glas vin eller en öl i anslutning till samtalen, säger Johanna Hellstrand som tycker att Söderköping står starkt när det gäller författarsamtal.

– Vi har ju Nyfiken på och så arrangerar bokhandeln också författarsamtal, de här evenemangen kompletterar varandra.

Planeringen och bokningar har skett sedan årsskiftet ungefär och en hel del jobb ligger bakom att knyta till sig författare. Att Söderköpings arrangerat denna typ av samtal länge märks också i kontakterna med förlag eller vid bokningarna.

– Jag märker ju att förlagen känner till oss och tycker att vi har en bra verksamhet här, säger Anders Karlin och Johanna Hellstrand tillägger:

– Till exempel Lena Andersson blev väldigt glad över att bli tillfrågad om det här, vi har nog ett ganska bra rykte.

Biljetterna släpps den 2 juni klockan tio i Söderköpings bokhandel och då gäller det att vara med på noterna.

– Det brukar vara kö bort till Hagatorget när vi öppnar, därefter går det också att köpa biljetter på nätet, säger Anders Karlin som tycker att bytet av plats till Brunnssalongen är bra av flera skäl.

– Det ryms ju dryga 100 personer där men det är också tillgängligare och handikappanpassat vilket känns väldigt bra.

Söderköpings bokhylla arrangeras av Söderköpings kommun, Söderköpings bokhandel, Söderköpings brunn, Studieförbundet Vuxenskolan samt Riksteatern Söderköping.