Det var i början av april i år som kedjan Apoteksgruppen informerade om att man beslutat att temporärt stänga apoteket på Hagatorget. Orsaken var den stora brist på farmaceuter som rått i hela landet: i stället fick personalen i detta apotek rycka in i Apoteksgruppen i Valdemarsvik. Apoteksgruppen driver för övrigt även det apotek som ligger på Fixområdet – detta har öppnat en timma tidigare sedan apoteket på Hagatorget temporärt stängdes.

Nu har Apoteksgruppen tagit beslut om att stänga Hagatorgsapoteket permanent.

– Det stämmer, vi har inte sett att vi kan få till en långsiktig lösning och bristen på farmaceuter är fortsatt hög, berättar Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

– Vi försökte först med begränsade öppettider och sedan i april stängde vi detta apotek temporärt men det finns helt enkelt inte tillräckligt med farmaceuter just nu.

Man har förut talat om att om inte annat försöka hitta en lösning med ett utlämningsställe mer centralt i Söderköping men inte heller det går att lösa.

– Vi har undersökt den möjligheten men har inte hittat något sätt att skapa tillräcklig säkerhet runt en sådan tjänst, det är rör sig ju inte om vilka varor som helst, säger Maria Mårfält som beklagar nedläggningen.

– Men så ser situationen ut just nu med den stora farmaceutbrist som råder, inte minst i det här området.

Men så ser situationen ut just nu med den stora farmaceutbrist som råder, inte minst i det här området.