Nu är bygget med en ny kanalbank från Tegelbruket till Mem igång. Ett geotekniskt komplicerat arbete som kommer att sträcka sig över 2-3 år för att inte störa kanalsäsongen. Lars Preuschhof, projektledare på SM Entreprenad, berättar:

– Vi är igång sedan ett par veckor. Det har gått bra hittills. Helst vill vi att det ska bli lite kallt nu. Det är ett stort jobb för oss, säger han.

Arbetet går till så att den befintliga kanalbanken schaktas bort och därefter bygger man en ny kärna av lättfyllning. På detta läggs en tätning mot kanalen med ett system av skyddsdukar, gummiduk och lera att användas, berättar Lars Preuschhof.

Det är runt 20 personer som jobbar med den nya kanalbanken. Under byggtiden kommer det på grund av de stora mängder schaktmassor som ska transporteras att vara hög belastning med tung trafik som kör långsamt genom Söderköping. Främst påverkas Ågatan samt Skepparevägen.

– Vi kommer göra allt för att allmänheten ska störas så lite som möjligt. Vi jobbar dagtid och kör långsamt med våra fordon. På så vis hoppas vi på liten påverkan på trafiken, säger Lars Preuschhof.

Göta kanalbolags VD Roger Altsäter är mycket nöjd med att projektet nu äntligen har startat.

– Vi är väldigt glada över att projektet äntligen kan komma igång eftersom det varit ett bekymmer i många år. Lättfyllning är en ny metod för oss på Göta kanal men vi ser det som en bra och hållbar lösning eftersom vikten är av vital betydelse, säger han i en skriftlig kommentar.