Företaget Biototal bildades i Linköping 2006 av grundarna Jan Nystedt och Tomas Kjellquist och har som affärsidé att ”utveckla ekonomiska värden och miljönytta ur olika bi- och restprodukter” enligt företagets hemsida. Det är just det här som projektet som nu byggs upp bredvid E22 handlar om och som många nyfikna bilister undrat över.
Enligt affarsliv har alltså Biototal köpt gården Fransberg som ligger på gränsen mellan Söderköping och Norrköping. Man håller nu på med gjutning av lagringsplattor och brunnar innan vintern hinner komma på allvar. Kretsloppsgården AB är tänkt att drivas som ett eget bolag och man har som mål att bygga upp ett företagskluster med företag som jobbar med återvinning och restprodukter.
– Målet är att få hit kunskap och människor som vill ge och få större kunskap kring ett hållbart kretslopp, säger Jan Nystedt till affarsliv.
Företaget är medlem i "Miljönätverket" och på deras hemsida beskrivs att man via Kretsloppsgården AB vill "ta fram ny kunskap/metoder för att kunna cirkulera så mycket näring och mullämnen som möjligt mellan Stad och land".
Några exempel på verksamheter som kan komma ifråga i Fransberg är bland andra demoodlingar och växtförsök, förädlingsförsök av slam och rötrester och spridningsförsök i jord och skog. Man har sökt projektpengar från Vinnova för testbädden som nu byggs och andra aktörer i projektet är bland andra Energikontoret Östra Götaland, Biototal, Tekniska Verken, Biogas Research Center (LiU), Kolmårdens Djurpark samt några kommuner.
Kretsloppsgården har cirka 40 hektar skog och 60 hektar åker som kommer att användas i försöksverksamheten.