Senast den tionde april skulle alla låsta namnlistor vara inne till valnämnden och länsstyrelsen. Men i Söderköpings kommun saknas listor både för Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Båda partierna fick in representanter i kommunfullmäktige vid förra valet. Men SD:s ledamöter har inte har representerat partiet under mandatperioden.

– Miljöpartiet är ju ett etablerat parti. Det låter ganska ovanligt för mig att de inte har någon lista, säger Sten Olsson, valsamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland.

– De kan fortfarande ha en öppen lista, vilket innebär att det finns ditskriva namn av partiet och att väljarna också kan skriva dit fler namn.

Artikelbild

Miljöpartiet i Söderköping har ingen egen lista registrerad inför valet.

Nytt för i år är att alla som skrivs upp på en lista måste vara tillfrågade och även ha godkänt till Länsstyrelsen att deras namn får stå med.

– Det är lite hårdare regler i år. Den personen som skrivs upp på en lista måste ha anmält att han eller hon kan tänka sig att kandidera för ett visst parti senast den sjunde september. Anmälan ska ske till oss och valmyndigheten, säger Sten Olsson.

Enligt länsstyrelsen har Miljöpartiet i Söderköping inte anmält någon lista. Det har däremot Sverigedemokraterna gjort men den listan står som rödmarkerad.

– Jag vet inte vad det betyder men antagligen är det något som inte stämmer i inrapporteringen av listan. Då kan inte de heller få en låst lista, fortsätter han.

Om partierna snarast lämnar in sina listor så kan det tänkas att de får dem upptryckta men antagligen inte 45 dagar före valet, som övriga partier som har ett garanterat leveransdatum då de lämnat in i tid.

– Det beror helt enkelt på om tryckeriet hinner leverera fler listor eller inte, säger Sten Olsson.

Miljöpartiet har lämnat in listor för tio kommuner i Östergötland men inte för Söderköping och Åtvidaberg.

– Om partiet inte hinner få ut egna listor och Söderköpingsborna vill rösta på dem så får de lämna in en lista utan specifierade namn, säger Ingela Rönnemark, rättsenheten på Länsstyrelsen.

Om det då finns någon person som gett sitt samtycke att stå på listan så representerar den personen partiet. Så sent som två dagar före valet kan samtycke lämnas in.

– Hur en registrering som kommer så sent ska informeras ut vet vi inte än, säger Ingela Rönnemark.

Vi har sökt Åza Diaz Mägi som representerar Miljöpartiet för en kommentar.