Miljöpartiet har två representanter i kommunfullmäktige. Som det ser ut nu före kvällens möte så kommer de att rösta på olika sätt.

– Vi har ingen partipiska som viner utan vi pratar och diskuterar igenom frågorna. Om man sedan känner att man som person inte kan rösta så som partiet tycker så får man rösta på ett annat sätt. Vi har full respekt för varandras och andras åsikter, säger Åza Diaz Mägi, (MP).

– Ibland måste man ta obekväma beslut. Jag ser det som att vi försöker få en bra Brunnspark. Det handlar om att kompromissa. De större partierna lyssnar och tar stor hänsyn till våra åsikter. Därför ligger inte husen i parken utan vid sidan om parken nu, säger Åza Diaz Mägi.

Partiet är splittrat i frågan. Tanken från början var att rädda Brunnsparken. I den gamla detaljplanen planerades bostadsbyggande mitt i parken. Nu har förutsättningarna ändrats i den nya detaljplanen som är den man diskuterar vid kvällens fullmäktige. Husen ligger i kanten av parken, vid tennisplanen, i den nya planen. Dessutom har kommunen redan skrivit på ett avtal med Riksbyggen.

– När vi satte oss och diskuterade med M och S efter förra valet så var Brunnsparken den aktuella frågan. Vi kom överens om att flytta husen till kanten och använda pengarna för att satsa på parken. Då tycker jag vi har räddat Brunnsparken, säger Åsa Diaz Mägi.

Det många miljöpartister reagerar mot nu är höjden på husen, som ska tillåtas vara 13,5 meter. För höga och stora hus tycker de som vill återremittera ärendet.

– Största problemet är att vi har en enorm bostadsbrist. Vi måste få igång en flyttkarusell så äldre kan hitta lägenheter om de vill lämna sina hus. Går ärendet tillbaka så vet vi inte när det tas upp och vilka som kommer att ta beslutet. Vi har ett val i höst, säger Åza Diaz Mägi.