Meröppet införs vid flera bibliotek

Nu införs Meröppet på biblioteken i Östra Ryd och Mogata. Det innebär öppet alla dagar året runt för den som är ansluten.

Mogata bibliotek och dess föreståndare Susanna Ekman. Nu införs Meröppet på detta bibliotek samt i Östra Ryd.

Mogata bibliotek och dess föreståndare Susanna Ekman. Nu införs Meröppet på detta bibliotek samt i Östra Ryd.

Foto: Leif Larson

Söderköpings kommun2019-09-11 17:00

Nu prövar Söderköping ett nytt system för att öka tillgängligheten vid biblioteksfilialerna i Östra Ryd och Mogata. Det handlar om vad som kallas Meröppet – detta innebär rent konkret att den som är över 18 år kommer att kunna besöka dessa bibliotek alla dagar året runt, alltså även andra tider än när det finns personal på plats. Detta blir möjligt genom ett låssystem som kopplas till alla som blir "Meröppetlåntagare".

Ansvarig för den här satsningen på Söderköpings stadsbibliotek är Marie Eriksson, systemansvarig bibliotekarie.

– Riksdagen beslutade att det skulle fördelas pengar till kommunerna för att stötta biblioteksverksamheten eftersom många mindre bibliotek hotas ute i landet. Vi sökte och fick de här pengarna och då har vi infört det här med Meröppet för att öka tillgängligheten för låntagarna, berättar Marie Eriksson.

De två biblioteksfilialerna Mogata och Östra Ryd har på senare år haft öppet och bemannat tre timmar i veckan.

–  Så kommer det att fortsätta att vara men nu kan man alltså få tillgång till biblioteket dagligen. Om man registrerar sig som Meröppetlåntagare kan man använda sitt befintliga lånekort och vanliga pinkod för att ha tillgång till biblioteket, säger Marie Eriksson.

Införandet av det här systemet invigs på lördag (14 september): i Östra Ryd klockan elva och i Mogata klockan 14. Vid båda tillfällena är det servicenämndens ordförande Inga-Lill Östlund (L) som inviger och det blir också uppträdanden och kaffe med tårta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!