Det började samlas en hel del människor vid Rådhuset i den varma sensommarkvällen på onsdagen. Det var nämligen dags för invigning av "Rådhusgården" med skulpturen "Tidvatten", den fjärde konstträdgården i Söderköping.

Kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson (S) hälsade alla välkomna innan konstnären Inger Sannes tog vid och berättade om tillblivelsen av den 1,5 ton tunga skulpturen som är tillverkad i hård Carrara-marmor från Italien. Hon berättar för Folkbladet att hon trivs med det långsamma jobbet med sten.

– Sten är mitt material, det är viktigt för mig att det går långsamt och kräver fokusering, säger Inger Sannes som jobbat i ett år med just detta konstverk.

Artikelbild

| Bea Arosenius, 7 år och konstnären Inger Sannes provsatt skulpturen.

Hon vill att "Tidvatten" ska sittas i, användas, kännas på.

– Meningen är att barn i alla åldrar ska kunna sitta där, det är ju en abstrakt form men barn har aldrig några problem med det, säger Inger Sannes som i sitt invigningstal talar om namnet "Tidvatten".

– Det kommer svåra tider – det kommer goda tider. Det kan vara så att vi lever i en tid med stora utmaningar men det kan vända.

Efter att landskapsarkitekten Helena Hasselberg berättat om tanken bakom konstträdgårdarna blev det dans. Tea Harryson och Sofia Sosso Harryson från dansgruppen Blauba framförde ett dansstycke (till Beethovens femma samt till musik skriven av Norbert Lukacs och Gaianeh Pilossian) där skulpturen blev en del av själva föreställningen.

Artikelbild

| Konstnären Inger Sannes berättade om skulpurens tillkomst.

Nu är "Rådhusgården" invigd.

Se video från dansföreställningen här.