På onsdagskvällen är det full fart inne på Wallbergska gården, trots ett envetet strilande regn. Ensemblen bakom "Emil!! Nya hyss i Katthult" – sommarens familjeföreställning av Teater Sythercopie – ska dra igenom akt två och man tar skydd inne i ett uthus innan det hela drar igång. Men så börjar Emil (spelad av 11-åriga Albin Märsund från Valdemarsvik) sjunga en av de välkända sångerna och så är det igång.

Den 15 personer starka ensemblen (i åldersspannet mellan 7 år och 70+) har repat sedan början på maj och nu börjar det att dra ihop sig, efter onsdagen blir det tre genomdragningar av hela föreställningen innan det är dags för premiär onsdagen den 24 juni.

I regissörsstolen sitter Frida Nyström och efter repetitionen ger hon feedback inne i uthuset, man samtalar om var man tittar, riktningen när man spelar och andra detaljer. Skådespelarna får också mycket beröm, inte minst för att man har hållit koncentrationen trots vädret.

Artikelbild

| Drängen Alfred sjunger en låt för pigan Lina (Ottilia Svensson).

I vanliga fall arbetar Frida Nyström i Kvartersteatern, Norrköping med en lite annan repertoar.

– Det här är en ny erfarenhet men det är väldigt kul och utmanande att testa något annorlunda, framförallt är det inspirerande att spela något som är så känt, beskriver Frida Nyström.

Manus har skrivits av Mats Huddén som också hjälpt till som registöd.

– Mats har så stor erfarenhet och är som en mentor för mig. Vi har en jättebra relation och det bästa är att han ger utrymme och finns där om man vill bolla idéer. Eftersom han skrivit manus och fått det godkänt av AB Saltkråkan så känns det tryggt att fråga honom när man vill göra ändringar så det blir rätt, säger Frida Nyström.

Artikelbild

| Alma (Nina Kaakinen Andersson) och Anton (Johan Ivarson) har eviga bekymmer med sonen Emil.

Nu är det bara tre repetitioner kvar, hinner ni få ihop allt?

– Ja, det här kommer att gå bra!

Artikelbild

| Regissören Frida Nyström i dialog med "Emil".

Föreställningen genomförs med stöd från Studiefrämjandet och Söderköpings kommun.