– Det är inget lätt beslut, men vi har tänkt på det i tre år nu, säger Anders Lindskog, en av tre delägare till Smultronstället i Söderköping.

När Smultronstället tog över Tuffe hade det redan kört runt i Söderköping i tio års tid. Ett uppskattat inslag av såväl boende i stan som turister.

– 8 000 åker med tåget varje år, så det är mycket uppskattat. Förutom turister har vi kört partier, dagis, möhippor och busslaster, exemplifierar Anders Lindskog.

Artikelbild

| Anders Lindskog. En av tre delägare till Smultronstället i Söderköping.

Orsaken till att ägarna nu vill sälja Tuffe är att man inte riktigt fått till verksamheten sedan den chaufför som kört tåget i åtta-nio år gått i pension.

– Under två somrar har vi försökt anställa en eller två som kan köra tåget. Vår tidigare chaufför har varit med och utbildat dem. Men nu har han flyttat och kan inte hjälpa till med det mer. Och vi har inte lyckats hitta någon som vill ta över ansvaret. Det är så ansvarsfullt att köra tåget och vi vill verkligen hitta någon som tar det här seriöst, säger han.

Tuffe ligger nu ute på Blocket och Smultronstället för diskussioner med ett flertal intressenter. Förhoppningen är att hitta någon som vill fortsätta köra Tuffe i Söderköping, men det finns en risk att tåget flyttas någon annanstans.

– Det vi har sagt är att vi hoppas hitta någon som vill driva det vidare i Söderköping. De har förtur. Man kan ta över vårt tillstånd och guidningar och allt annat som annars måste ordnas. Men vi är beredda på att tåget kan köra i en annan stad i sommar, säger Anders Lindskog, som hoppas att Tuffes framtid avgörs under nästa vecka:

Artikelbild

– Många ringer och vill boka olika evenemang. Det är tråkigt att behöva tacka nej!