Det närmar sig valdagen 2018 och snart drar valkampanjerna igång på allvar. I Söderköping blir det en del förändringar i flera partier: ett exempel är Moderaterna där kommunalrådet Yvonne Persson steppar ner från förstaplatsen på kommunlistan till förmån för Börje Natanaelsson.

En politiker som toppat sitt partis kommunlistor i decennier är Inga-Lill Östlund (L) men hon har lämnat över förstaplatsen på listan (till Ellen Friberg). Dock har hon inte lagt ner, Inga-Lill Östlund toppar nu nämligen istället valkretsens (Söderköping, Kinda, Åtvid, Valdemarsvik) lista till landstingsvalet.

– Jag hade faktiskt tänkt att trappa ner totalt men blev övertalad att stå kvar på fjärde plats på kommunlistan som ett stöd för de nya. Sedan har jag också blivit ombedd att ställa upp i regionvalet, berättar Inga-Lill Östlund.

Det är alltså i landstingsvalet som hon lägger sin energi för första gången och där hon hoppas på många personkryss – det framgår också rätt så tydligt när man ser hennes bil.

– Det är som min dotterdotter sa: "de har pimpat bilen", skrattar Inga-Lill Östlund som betonar att det ju inte bara handlar om Söderköpings röster (där hon är ett välkänt ansikte).

– Man måste ju marknadsföra sig idag och i Kinda och Åtvidaberg är jag nog ganska okänd.

När det gäller vilka frågor hon brinner för inom den regionala sektorn står naturligtvis vården högt på listan.

– Men region och kommun hör ihop på många sätt. Vi har till exempel infrastrukturen som bidrar till kommunernas utveckling, sedan är jag också väldigt intresserad av landsbygdsfrågorna. Jag hade önskat att man från högre ort tagit ansvar för att alla kan få bredband istället för att att lägga över ansvaret på den enskilda, ska man utveckla landsbygden måste alla ha tillgång till fiber, säger Inga-Lill Östlund.

Men vården ligger henne kanske varmast om hjärtat.

– Det är otroligt viktigt med vård för alla. Jag tycker att man skulle behöva äldrevårdscentraler där både läkare och sjuksköterskor har specialistkompetens när det gäller äldre. Många får inte rätt behandling och ofta är medicineringen felaktig, berättar Inga-Lill Östlund som nu alltså slår in på en ny väg efter 35 år i kommunpolitiken.

– Jag tillhör dem som tror att man kan lära nytt.

På måndag drar valrörelsen igång på allvar för många, något Folkbladet naturligtvis kommer att återkomma till.