Ensemblen har samlats i Brunnssalongen på onsdagen för de sista finslipningarna – premiären för årets Goldoniföreställning sker idag, lördag: Två herrars tjänare, den kanske mest framförda av alla Carlo Goldonis föreställningar.

– Den spelas hela tiden någonstans i världen, säger Marianne Auby Huddén som tillsammans med Mats Huddén stått för bearbetningen av komedin.

Det är femte året som man sätter upp en Goldonipjäs i Brunnssalongen – och det blir också för sista gången.

Artikelbild

| Kyssen. Silvio (Johan Ivarson) och Clarissa (Lieze Broeders) ger uttryck för sin kärlek.

– Ja, det blir den sista, det är mycket jobb och många ovissa faktorer, som till exempel att Brunnssalongen är öppen för konferenser så vi får anpassa oss efter det, berättar Mats Huddén som både spelar (köpmannen Pantalone) och regisserar i Två herrars tjänare.

Vad gäller huvudrollen som själva tjänaren Truffaldino spelas den av rutinerade Mattias Schönbeck som varit med i samtliga av Magicoms produktioner i Brunnssalongen.

Den tio personer starka skådespelarensemblen har i år fått hjälp med scenografi och kostymer av mångåriga medarbetaren på Östgötateatern Agneta Skarp.

– Hon hjälpte oss redan förra gången med kostymerna, det är underbart att jobba med henne, säger Mats Huddén och hela ensemblen nickar entusiastiskt bifall.

Artikelbild

| Agneta Skarp. Scenografin hyllas av ensemblen.

Vad gäller kostymerna är det sina egna skapelser som Agneta Skarp återanvänder – många har ett förflutet som kläder i stora uppsättningar på Östgötateatern.

– Det gäller att få allt att stämma ihop: material, färger, lokalen, säger Agneta Skarp som uppmärksammar att det inte finns något blått i kläderna, det passar helt enkelt inte här.

Artikelbild

| Truffaldino. (Mattias Schönbeck) har ögonen på fel ställe när han talar med Smeraldina (Carolin Albrecht).

Bland skådespelarna finns några nya ansikten: Tim Brodin, Timmy Jacobsen, Johan Ivarson samt Lieze Broeders.

Hur är det att spela i den här traditionen som ny?

Artikelbild

– Det är väldigt mycket känslor att spela ut och väldigt roligt att få jobba i äldre kostymer, säger Johan Ivarson och Mats Huddén fyller i:

– Man talar hela tiden om även det man tänker i texten, undertexten blir tydlig.

Artikelbild

| Johan Ivarson, Lieze Broeders och Mats Huddén.

Just denna speciella spelstil gör att skådespelaren Bo Höglund tycker att även barn kan se föreställningen.

– Det går bra för barn från 10 år, det är överdrivna känslor, komik och sådan fart och fläkt och så rik på uttryck och karaktärer, poängterar Bo Höglund.

Artikelbild

Mats Huddén och Mattias Schönbeck som köpmannen Pantalone respektive den virrige tjänaren Truffaldino.

Ensemblen har gjort uppåt 25-30 repetitioner och började läsa manus i maj, nu är man nästan klara – på lördagen väntar premiären.

Föreställningen ges av Magicom i samarbete med Östgötateatern, Studiefrämjandet, Söderköpings brunn, Söderköpings kommun samt Region Östergötland.