Nätverket Söderköpingsfotbollen startade för ungefär ett år sen och är ett samarbete mellan de fem fotbollsföreningarna i kommunen.

– Vi diskuterade vad som är det största behovet och kom fram till att det är för dåligt på flick- och damsidan. Vi lyckas inte behålla tjejerna, säger Gert Wahlbeck, fritidsassistent och aktiv i Stegeborgs IF.

Därför beslutades om en gemensam satsning på just tjejfotbollen och startskottet gick nu i veckan genom två tillfällen med öppen träning för sportlovslediga tjejer.

Artikelbild

– Jag var här i tisdags och det var superroligt! säger Felicia Andersson som är åtta år.

– Jag är helt säker att jag ska börja med fotboll nu!

Hennes bästis Maja Svärd berättar att hon gått på fotboll med killar tidigare men att hon slutade.

– Det var tråkigt för jag kände bara en.

Båda två är övertygade om att det skulle vara roligare att spela i ett lag med bara tjejer.

– Då får man mer kompisar, säger Maja.

– Och att man känner sig trygg, här vill jag vara liksom, säger Felicia.

Instruktör under dagen var Kent Hellström från Östergötlands Fotbollsförbund. Han säger att fokus under de här dagarna ligger på att barnen ska träffa nya kompisar och att hitta rörelseglädje.

– Fotbollen kommer i tredje hand. Det gäller att avdramatisera det hela, men förhoppningen är att det ska leda till ett fotbolls- eller idrottsintresse på sikt.

Lars Lindberg, ordförande i Söderköpings IK, säger att det är en viktig satsning och att samarbetet nu ska fortsätta som ett projekt.

– Vi kommer att ha ett möte i början av mars där vi ska analysera de här dagarna och ta beslut om hur vi ska fortsätta. Tanken är att det ska bli träning på lördagar men då gäller det att vi har resurser i form av tränare.

Fotnot: Nätverket består av IK Österviking, Stegeborgs IF, Söderköpings IK, Västra Husby IF och Östra Ryds IF och har stöd av Idrott o Fritid i Söderköpings kommun, Östergötlands Fotbollsförbund och SISU idrottsutbildarna.