På lördagen visade sig vädergudarna vara på betydligt bättre humör än under fredagens invigning. Regnet lyste med sin frånvaro och en bit in på eftermiddagen visade sig till och med solen. Detta speglas naturligtvis också i antalet besökare som söker sig ut i den medeltida staden – köerna ringlar sig långa vid matstånden på Hagatorget.

I Kyrkparken är det många som botaniserar bland de olika hantverkarna som finns där.

Vi hittar ett stånd där en kittel kokar med någor som ser ut som en virkad mössa i.

Artikelbild

| Kevin, tre och ett halvt, provade på att rida ponny.

– Vi växtfärgar här, berättar Zandra Junell som berättar att det är tredje året hon är på plats på Söderköpings Gästabud.

– Vi brukar åka på minst två sådana här marknader per år.

Intill Brunnsparken kan man prova på att rida på hästar av olika storlekar. Här har treårige Kevin passat på att ta en tur på en ponny medan mamma och pappa står bredvid.

– Det är skönt att det slutade regna, säger pappa Andreas som berättar att familjen bor i Norrköping och har åkt på gästabudet de senaste åren.

Artikelbild

| Zandra Junell från Stockholm växtfärgar.

– Nu ska vi gå vidare mot torgen och köpa glass antar jag.

Borta vid Kyrktorget stöter vi på en rustad och beväpnad stadsvakt men som väl är ser uppenbarligen Folkbladets reporter ut som en fridens man – vi blir insläppta utan några större åthävor.

Artikelbild

| Det var betydligt fler folk på marknaden under lördagen.

Har det behövts några ingripanden?

– Nja, vi har väl skrämt några barn och hundar, annars har det inte varit så mycket bråk på Gästabudet hittills, berättar stadsvakten med stålhjälmsdämpad stämma innan han återgår till sin vaktverksamhet där intill ån.