Meteorologerna har lovat vackert väder under lördagen och prognosen visar sig stämma när lördagsmorgonen blir förmiddag. Solen lyser stark och temperaturen är därefter. Det här är goda nyheter för Söderköpings gästabud och mycket riktigt fylls staden på med besökare – många iklädda tidstypiska kläder av olika sorter, somliga med ett svärd hängande på ryggen, andra med vad som skulle kunna associeras till en "gandalfhatt" (alltså toppig och hög).

På marknaden i kyrkparken tätnar leden av besökare som går och tittar på en mängd varor och hantverk, här finns allt från järnsmide till honung; naturmedel till yxor. På plats finns också textilgruppen Frejas fränkor som säljer växtfärgat garn.

– Ja, allt här är växtfärgat utom det här röda som är lusfärgat, säger Ingela Hansén som tillägger att det är ett antal år som man kommit till denna marknad.

Artikelbild

| Hanna Lilja och Ingela Hansén från Frejas fränkor.

Hon vittnar om ett stort intresse för växtfärgade garner, inte minst bland yngre killar.

– Ja det är väldigt roligt, säger Ingela och pekar på ett blått garn:

– Det där är färgat med växten vejde, det ligger till grund för färgen på svenska flaggan och för karolinernas uniformer. Men det är en ganska komplicerad process, det ska kokas i urin och annat.

Folkbladet hoppar denna dag över växtfärgningsprocessen och går till Hagatorget där köerna ringlar långa till matstånden: här finns raggmunk, pannkakor och olika former av grillat kött och annat.

Artikelbild

| Linnea Danielsson, turistinformatör sålde biljetter och gav information.

I ett stånd kan man köpa biljetter till tornérspelen och eldshowerna: här står en "gästabudspiga" i form av turistinformatören Linnea Danielsson som har en del att göra denna dag.

– Ja, det går bra med försäljningen, det är bra drag idag, berättar Linnea som varit med i fyra år.

Artikelbild

| Det var en hel del folk på marknaden under lördagen.

– Vi har ju haft tur med vädret, jag tycker det är ungefär lika mycket folk som det brukar vara på lördagen under Gästabudet så vi håller ställningarna publikt.

Det förbereds för ett uppträdande på Hagatorget, en högtalare sätts upp och två vackert klädda kvinnor stiger fram. Det är dansgruppen Wynja som ska visa prov på orientalisk dans och det gör de sannerligen. Exotiska rörelser, fingercymbaler och snurrande kjolar till böljande musik och rytm är suggestivt också på ett soligt Hagatorg, även om denna typ av dans kanske mer är associerad till dunklare boningar och platser.

Artikelbild

| Dansgruppen Wynja bidrog med orientalisk dans på Hagatorget under lördagen.

På söndagen avrundas årets upplaga av Söderköpings gästabud som att döma av lördagen alltså fortfarande har dragningskraft på boende i närområdet.