Bilder från förr Veckans vykort visar en liten handelsaffär någonstans i Söderköping adresserat till Herr Carl Svensson Trädgårdsgatan 11 i Norrköping stämplat Söderköping 11-12 1910 så då råder det ju inga som helst tvivel! Här inne finns som synes en hel del att välja på: Cacao, Pix tabletter, Ahlgrens choklad, Mor Annas bröstkarameller, kolor, tyger i alla dess färger, tvättfat och kastruller och även viner av de ädlaste slag, det skulle dröja ännu några år innan Monopolet tar över den ruljansen. Jag vänder på kortet och läser följande: "Jag kommer till Arbis om lördag kväll, och du"?

För att blidka sin käresta där i grannstaden lät den unga expediten fotografera sig som sedan skulle bli ett så kallat privattaget vykort, en vanlig företeelse på den här tiden. "Önskar herrn handla något idag"? "Eftersom det är fredag och kommande helg ber jag om en flaska vitt Rhenvin, 1 krona och 38 öre".

Och snart var det mörkt ute och fotogenlampan gjorde sitt för att lysa upp i vintermörkret. Den lilla kaminen erbjöd lite värme och det var inte långt kvar till jul.